Bakan Varank 'uçan araba' polemiğinde Prof. Görür'ü hedef aldı

Prof. Dr. Naci Görür, 'uçan araba' açıklamalarına ilişkin "Altyapısı olmayan üretimlerle liderlik olmaz" dedi. Bakan Varank hakaretle yanıt verdi: "Güya profesör, çürümüş zihniyetin temsilcisi."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye uçan arabada da liderliğe oynayacak" demeci üzerinden, "Kulağa hoş geliyor ama halkımıza gerçekleri söylemek daha doğru. Dünyada üniversitelerinin esamesi okunmayan, AR-GE ve okuma alışkanlığı olmayan bir ülkede bu iş nasıl olacak?" diye soran Türkiye'nin önde gelen yer bilimcilerinden Prof. Dr. Naci Görür'ü ağır ifadelerle hedef aldı.

Sosyal medya hesabından "Dayanamayıp yazıyorum" Bilim Akademisi Üyesi Görür, uçan araba tartışmalarına ilişkin şu paylaşımları yaptı:

"Arkadaşlar, şu anda bir kanalda altyazı geçiyor 'Türkiye uçan arabada da liderliğe oynayacak' diye. Dayanamayıp yazıyorum. İyi eğitilmiş yeterli insan kaynağına sahip olmayan, dünya bilim üretimine ve gelişimine çok sınırlı katkısı olan, bilgi toplumu olmaktan çok uzak.

Dünyada üniversitelerinin esamesi okunmayan, AR-GE ve okuma alışkanlığı olmayan bir ülkede bu iş nasıl olacak? Olsa bile bu sağlıklı ve sürdürülebilir olur mu? Altyapısı olmayan üretimlerle liderlik olmaz. Kulağa hoş geliyor ama halkımıza gerçekleri söylemek daha doğru. Sevgiyle.”

VARANK'TAN HAKARET

Bakan Varank ise bu sözleri nedeniyle Prof. Dr. Görür'e yönelik ağır ifadeler içeren bir açıklama yaptı. Varank, ASELSAN Sivas'ın 5. Kuruluş Yıl Dönümü Programı'nda yaptığı konuşmada, isim vermeden, Görür'e şöyle seslendi:

"Geçtiğimiz gün 'Ufku ve vizyonu geniş gençlerimizle uçan arabalarda da dünya liderliğine oynayacağız.' dedim. Adının önünde güya profesör ünvanı olan ve çürümüş zihniyetin temsilcisi olan birisi çıktı, kendince gençlerimizi aşağılamaya kalktı. 'Sizin insan kaynağınız iyi eğitilmemiş, bilgi toplumundan uzaksınız, altyapınız yetersiz, siz bu işi başaramazsınız' dedi. Şimdi ben kendisine sesleniyorum: O iyi eğitilmemiş, bilgi toplumundan uzak dediğin insan kaynağıyla, biz bugün bölgesinde savaşları bitiren insansız hava araçlarını geliştiriyor ve tüm dünyanın gündemine sokabiliyoruz. O yetersiz gördüğü altyapıyla, biz bugün yüzde 70 yerlilikle, 762 savunma sanayi projesi yürütüyoruz."

Bakan Varank’ın tepkisinin ardından tekrar tweet atan Prof. Görür, “Şimdi gördüm. Bir bakanımız uçan arabalarla ilgili tweetime çok kızmış ve benim için ‘çürümüş zihniyetli’ demiş. Yazdığım bu tweeti ve hemen peşinden yazdığım ikinci tweeti tekrar okudum. Objektif olan her insan o tweetlerde çağdaş, aydın, bilime inanan insanını seven, gençlere gerçekçi yol gösteren vatansever bir görüş görür” ifadelerini kullandı.

Görür ayrıca "İnsanı şartlamayan, belirli kalıplara sokmayan, insan sevgisini, insana hizmeti esas alan, bilime dayalı, özgür, hoşgörülü ve evrensel nitelikli bir eğitim. Bunu başarırsak kendi içimizde barışık olur ve milletler ailesi içerisinde her açıdan ön plana çıkarız. Ancak bu yolla gençlerimiz umutlu ve mutlu olur. İşte o zaman siyaset halkı değil, halk siyaseti yönlendirir ve gerçek bir lider ülke oluruz" yorumunda bulundu. (EKONOMİ SERVİSİ)