Bakan Tunç'tan 'Can Atalay' açıklaması: Hep beraber süreci takip edeceğiz

Adalet Bakanı Tunç, AYM'nin Can Atalay hakkında ikinci hak ihlali kararı için mahkemeleri işaret ederek "Bu yeni bir karar. Hep beraber süreci takip edeceğiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), TİP'in tutuklu Milletvekili Can Atalay hakkındaki ikinci hak ihlali kararıyla ilgili, "Bu yeni bir karar. Bu kararın değerlendirilmesini de yine ilgili mahkemeler yapacaktır. Hep beraber süreci takip edeceğiz." dedi.

AA'nın haberine göre Tunç, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun, Can Atalay hakkındaki ihlal kararına uyulmaması nedeniyle yapılan ikinci başvuruda da hak ihlali kararı vermesine ilişkin, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kararın verildiği sırada TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığının bütçesinin görüşüldüğünü belirten Tunç, kararı bütçe görüşmeleri sırasında öğrendiklerini belirtti. Tunç, "Kısa karar verildi. Ardından gerekçeli kararının da yayınlanması lazım. Sonraki süreçte Resmi Gazete'de yayınlanması lazım. Sonraki süreçte, yargı süreci içerisinde tüm bunlar değerlendirecek hususlardır" diye konuştu.

AYM'nin önceki ihlal kararına Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin uymadığını hatırlatan Tunç, şöyle devam etti:

"Uymamasının gerekçelerini de daha önce konuşmuştuk. Anayasa'mızın 83, 14, 148, 148. maddenin 4. fıkrası... Tüm bunları değerlendirecek olan da olay mahkemenin önüne geldiğinde o mahkemeler. Bu maddelerin yorumlanması bakımından Anayasa Mahkememiz ile Yargıtay'ımız arasında bir görüş farkı ortaya çıkmıştı. Bu görüş farkından dolayı bir karar söz konusu oldu. Bu yeni bir karar. Bu kararın değerlendirilmesini de yine ilgili mahkemeler yapacaktır. Hep beraber süreci takip edeceğiz."

'GAZETECİLİK FAALİYETİNDEN ÖTÜRÜ TUTUKLU TEK BİR KİŞİ BİLE YOK'

Öte yandan TBMM Genel Kurulu’nda 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile Sayıştay raporlarının görüşmeleri devam ediyor.

Görüşmelerde söz alan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Genel Kurulu'nda; "Anayasa’nın 138’inci maddesi gereğince devam eden yargı süreçleriyle ilgili bir değerlendirme yapmamız doğru olmayacaktır. 2022 yılında 12 milyondan fazla davada karar verilmiştir. 12 milyon karar içinden yalnızca bir kaçını gündeme getirerek tüm yargıyı töhmet altında bırakacak değerlendirmelerde bulunmak en başta fedakarca çalışan 24 bin hakim ve savcımıza haksızlıktır. Yargının hatalı kararlarının yine yargı mekanizması içerisinde düzeltilme imkanı vardır. Bu da yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Tunç “Ülkemizin hukukun üstünlüğü endeksinde çok geri sıralarda olduğu iddiasını da doğru bulmuyoruz. Endekste yer alan tespitleri kabul etmemiz mümkün değildir. Bu çalışmanın objektif kriterlere dayanmadığı ve taraflı olduğu açıktır” dedi.

İfade özgürlüğünün tahkimine yönelik düzenlemeleri hayata geçirdiklerini savunan Tunç, “Gazetecilik faaliyetinden dolayı tutuklu bulunan tek bir kişi yoktur” şeklinde bir açıklama yaptı. (HABER MERKEZİ)