Bakan Koca ‘Hastaneler kapatılmayacak’ dese de hazırlıklar sürüyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Taşınacak hastanemiz yok' dese sahadaki gelişmeler bu söylemi desteklemiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şehir hastaneleri açılırken kamu hastanelerinin kapatılması tartışmaları sürüyor. Son olarak Sağlık Bakanı “Taşınacak hastanemiz yok” dese de resmi evraklar bu söylemi doğrulamıyor.

BirGün’ün edindiği belgelere göre, Başkent’te Etlik Şehir Hastanesi için 4 kamu hastanesinin kapısına kilit vurulacak. Bazı hastanelerde taşınma işlemi başladı. 

Ankara Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınması iddialarıyla gündeme gelen ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Kapatılacak hastanemiz yok” açıklamasını yaptığı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili belirsizlik sürerken; Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Etlik Şehir Hastanesi'ne taşınacağı ortaya çıktı. Tabip odaları ve hekimler “Hastanelerin kapatılması için hazırlıklar hızla devam ediyor” dediler.

'HASTANE KAPANIYOR, BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN'

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilen yazılarda, başkentteki dört hastanenin Etlik Entegre Sağlık Kampüsü’ne taşınacağı ve hastanelerin müstakil hastane statüsünden kaldırılacağı belirtildi. Hastanemi Açın Platformu Sözcüsü Op. Dr. Bayazıt İlhan, yaptığı değerlendirmede Sağlık Bakanı’nın “Kapatılacak hastanemiz yok” açıklamasının yetersiz kaldığını belirterek “Gerçek hiç de öyle işlemiyor, Ankara’da Dışkapı, Onkoloji, Sami Ulus, Ulucanlar Göz, Etlik Zübeyde Hanım Eğitim ve Araştırma hastanelerinin kapatılması için hazırlıklar hızla devam ediyor. Hafta sonu Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınmalar başlıyor” dedi. Pek çok personelin geçen ay değişik birimlere tayininin çıktığını anımsatan İlhan ”Zaten pek çok personelin geçtiğimiz ay değişik birimlere tayini çıkmıştı. Yemekhane gibi birimlerde ise personele ‘Hafta sonu hastane kapanıyor, başınızın çaresine bakın’ deniliyor. İşsiz kalacaklar. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasının arkasında durması, hastane kapatmalara son vermesi gerekiyor. Zaten devlet hastanelerinden randevu alınamazken, Türkiye’nin en önemli hastaneleri şehir hastaneleri uğruna kapatılıyor. Yurttaşların sağlık hakkına ve sağlık çalışanlarının haklarına verilen büyük bir zararla daha karşı karşıyayız” açıklamasını yaptı.

'SEÇİME KADAR BİR OYALAMA YAPABİLİRLER'

Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, Onkoloji Hastanesi’ne yönelik Bakan’ın açıklamasının ardından kaotik bir durumun ortaya çıktığını belirterek “Onkoloji dışında da 4 tane daha hastane var taşınacak. Dışkapı, Sami Ulus Kadın, Ulucanlar, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları taşınmayacak deniyor ama Etlik Zübeyde Hanım’da elektif yani acil olmayan ameliyatlar dahi durmuş durumda, randevu verilmiyor. Sami Ulus’taki hastaların pazartesi günü taşınacağı söyleniyor” dedi. Etlik Şehir Hastanesi’nin 28 Eylül’de açılacağının söylendiğini anımsatan Baytemür, şöyle devam etti: “Bakanlık laf cambazlığı yapıyor. ‘Kapatmayacağız’ deniyor ama şu an mesela Sami Ulus’un koridorları boş. Biliyoruz ki Bilkent için kapatılan hastaneler var. Şehir hastanesinin gerek hekimleri, gerek sağlık çalışanları nereden gelecek, kiminle hizmet verecek? Seçime kadar bir oyalama yapabilirler, kapatmadan belki yavaş yavaş taşınır."  (KAYNAK)