Bakan Kirişci: Tahıl koridoruyla buğdayın tonu 330 dolarlara geriledi

Bakan Kirişci, "Bazı şeyler vardır ki bunların psikolojik etkisi fiziki etkisinden çok daha büyük olur. Bir anda 450 dolarlara gelen buğdayın tonu şu anda 330 dolarlara geriledi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tahıl koridorundan bugüne kadar 304 geminin geçtiğini belirterek, "6,9 milyon ton hububat bu koridordan ihtiyaç duyan ülkelere ulaştırılmış durumda. 6,9 milyon ton büyük bir rakam değilmiş gibi gelebilir; ama bazı şeyler vardır ki bunların psikolojik etkisi fiziki etkisinden çok daha büyük olur. Bir anda 450 dolarlara gelen buğdayın tonu şu anda 330 dolarlara geriledi" dedi.

DHA'nın aktardığına göre Kirişci, bakanlıkça Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitisü'nde düzenlenen 'Dünya Gıda Güvenliği Buluşması'nda Türkiye'de burslu eğitim gören yabancı uyruklu lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle buluştu. Kirişci, Türkiye’nin ne kadar önemli ülke olduğunu özellikle Rusya-Ukrayna savaşında gördüklerini belirtip şöyle konuştu:

"Herkes savaşanlar ile ilgili tempo tutarken, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti 'hayır biz savaş istemiyoruz, biz barıştan yanayız, biz iki komşu ülkenin savaşması yerine barışmasını istiyoruz, biz burada savaşı asla tasvip etmiyoruz' dedik. Biz burada belki yalnız kaldık; ama süreç bizim haklı olduğumuzu ortaya koydu. Dünya bir gıda krizini, bir açlığı artık iliklerine kadar hissederken, bir dörtlü zirve gerçekleşti; Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye. Bu zirveden bir sonuç çıktı ve adına ‘tahıl koridoru’ dediğimiz bir koridor açıldı. Bu koridordan 304 gemi bugün itibarıyla geçmiş durumda ve 6,9 milyon ton hububat bu koridordan ihtiyaç duyan ülkelere ulaştırılmış durumda. 6,9 milyon ton büyük bir rakam değilmiş gibi gelebilir ama bazı şeyler vardır ki bunların psikolojik etkisi fiziki etkisinden çok daha büyük olur. Bir anda 450 dolarlara gelen buğdayın tonu şu anda 330 dolarlara geriledi." (HABER MERKEZİ)