Bakan Fidan: Şu anda olanlar savaş sarmalının girdaba dönüşeceğinin ön habercisi

Hırvatistanlı mevkidaşı Radman ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Fidan, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına işaret ederek, 'krizin iki devletli bir çözümle sonuçlanmasının esas olduğunu' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grlic Radman, Ankara'da bir araya geldi. Bakanlıkta gerçekleşen görüşmenin ardından, iki bakan düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Fidan, son dönemde Kızıldeniz, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Suriye'de yaşananlara işaret ederek, "Gazze'deki savaş sarmalının giderek daha büyük bir girdaba dönüşeceğinin ön habercisi olduğunu görmek yanıltıcı olmasa gerek" ifadelerini kullandı. 

'BU KRİZİN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMLE SONUÇLANMASI ESASTIR'

AA'nın aktardığına göre, Bakan Fidan, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 24 binden fazla Filistinlinin katledildiğini ve bunun uluslararası toplumun gözü önünde cereyan ettiğini söyledi. Sürecin başında 'ya büyük bir savaş ya da daha büyük bir barış çıkacağını' söylediğini hatırlatan Bakan Fidan, 'belli ülkelerin bunu bir savaş ortamına götürme konusunda tereddüt etmediğini, Türkiye'nin ve diğer dostlarının yaptığı yoğun çalışmalarla bir barış dili oluşturulması konusunda ciddi mesafeler kat edildiğini' aktardı.

Dışişleri Bakanı, bu krizin iki devletli bir çözümle sonuçlanmasının esas olduğu fikrinin neredeyse herkes tarafından kabul edildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her iki millete, Filistinlilere ve İsraillilere eşit oranda güvenlik, eşit oranda egemenlik olmadan bunun çözülme şansının olmayacağını, kalıcı bir barış ve güvenliğin olmayacağını biz defaatle ilgili toplumlarda ve ortamlarda ifade ettik. Sadece İsrail’in güvenliğini ve pozisyonlarını, menfaatlerini önceleyen yaklaşımların, Filistinlilerin güvenliğini ve egemenliğini öteleyen yaklaşımların barış getirmeyeceğini, uzun vadede sürekli bir kriz alanında olacağımız konusunda artık bu görüşü inkar eden hiç kimse yok."

'OLANLARIN ÖN HABERCİ OLDUĞUNU GÖRMEK YANILTICI OLMASA GEREK'

Savaşla da ilgili ciddi risklerin olduğuna dikkati çeken Fidan, şunları kaydetti:

"Gazze'deki katliam devam ederken bölgesel yaygınlaşma riskini de biz çoğu zaman dile getirmiştik. Herkes bölgesel yaygınlaşmanın Lübnan’dan başlayacağı beklentisi içindeyken diğer yerlerden bu olay çıktı. Şu anda Kızıldeniz'de olanlar, Irak'ta olanlar, Suriye'de olanlar; bu türden saldırıların, karşılıklı pozisyon almaların, Gazze'de başlayan savaş sarmalının giderek daha büyük bir girdaba dönüşeceğinin ön habercisi olduğunu görmek yanıltıcı olmasa gerek. Biz hem barış konusundaki çalışmalarımıza son sürat devam edeceğiz hem de İsrail’in yaptığı katliamlardan uluslararası toplumda hem siyasi olarak hem adli olarak gerekli karşılığı bulması için her türlü çabayı göstereceğiz."

RADMAN: BİZİM İÇİN TÜRKİYE AB'YE ADAY ÜLKEDİR

Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grlic Radman da düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Fidan ile Türkiye-AB ilişkilerini de konuştuklarını ve Türkiye'nin AB'ye aday ülke pozisyonunda olduğunu belirterek, "Bizim için Türkiye (AB'ye) aday ülkedir ve AB'nin anahtar partneri olarak kalacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Grlic Radman, AB'nin Türkiye ile yapıcı bir diyalog gerçekleştirmesi için ellerinden gelen çabayı hiçbir zaman esirgemeyeceklerini kaydetti. (DIŞ HABERLER)