Bakan Akar: S-400 yerinde ve kullanılmaya hazır

Milli Savunma Bakanı Akar: S-400'ler kullanılmaya hazır. Tehdit geliştiği takdirde götürür kullanırız. F-16'ları almak için gayret gösteriyoruz, tabii ki bizim de kafamızda başka şeyler var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2023 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

İYİ Partili Çıray’a yönelik “Nah alırsın böyle oy” sözleri ve bunların tutanaklarda sansürlenerek yayınlanmasının tartışma yarattığı komisyonda Akar "Tüm çalışmaları Anayasa çerçevesinde, yasalar doğrultusunda ve hiyerarşi içerisinde yapıyoruz. Bunları yaparken tabii ki yasalar, tabii ki Anayasa. Bu niye böyle? Anayasa böyle. Bu niye böyle? Yasa böyle. Bunun anlaşılmasını gerçekten çok arzu ediyoruz" dedi.

'NERDEN BAKSAN TUTARSIZLIK, NERDEN BAKSAN AHMAKÇA'

Komisyon üyeleri ve milletvekillerinin sorularını samimi olarak almak istediklerini konuşması sırasında dile getirdiğini anımsatan Bakan Akar, "Soruları alırken, kimse kırılmasın, darılmasın Ahmet Kaya'nın türküsü aklıma geldi tekrar tekrar. Nerden baksan tutarsızlık, nerden baksan ahmakça. Cevapları verilmiş, tartışması yapılmış, konuşulmuş, görüşülmüş yazılı, sözlü aleni konular var. Bunlar soru veya yorum veya cevaplar atlanarak yeni birtakım yorumlar inşa edilmeye kalkıldı. Bunlar birlik beraberlik için uygun değil" diye konuştu.

"Burada bir güvenlikçilik meselesi var, özgürlük meselesi var, güvenlikçi politikalar var. Biz tabii ki bu ülkenin, asil milletin, hiçbir ayrım yapmaksızın 85 milyon vatandaşımızın güvenliğini sağlayacağız. Tabii ki güvenlikçi olacağız. Diğer taraftan da hiçbir şekilde bu özgürlüklere mani değil, bütün ülkelerde devletlerde nasılsa, buna göre özgürlükler belirlenecek" ifadelerini kullanan Hulusi Akar'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

KİŞİLİKLİ BİR POLTİKADAN BAHSEDİYORUZ: Taraf tutmadan bu devletin Başkanı olarak sayın Cumhurbaşkanımızın yaptıklarını iyi görmek lazım. Gerçekten son derece kişilikli ve kimlikli bir politika izleniyor. Bütün liderlerle yapılan temaslar herhangi bir Türk vatandaşına onur verecek şekilde gidiyor. Ne söylenecekse bu milletin hakkı olarak, bu milletin menfaati olarak bunların hepsi masada. Bunların hepsi açıkça ortaya konuluyor. Gözlerinin içine baka baka söyleniyor. Bunların bir kısmı açıklanıyor, bir kısmını açıklanmıyor. Fakat kişilikli, kimlikli bir politikadan bahsediyoruz. 

KENDİMİZİ YIRTIYORUZ: ('Hudutlar kevgire döndü' eleştirileri) Bu bunun gerçekten çok zararlı, yanlış bir kelime. Bunu kullanmamak lazım. Bizim görevimiz bu. Zaten bu hudutlardan kimse geçmesin diye gece gündüz kendimizi yırtıyoruz. Burada gerçekten çok ileri düzeyde uygulamalar var, tedbirler var. Buradan geçilme olmaması için elimizden gelen her türlü tedbiri aldık ve bu konu da basına açık. 

SADAT'LA HİÇBİR İLİŞKİMİZ YOK: Milli Savunma Bakanlığı olarak hiçbir ilişkimizin olmadığını kesin bir dille söylüyoruz. 

BİZİM DE KAFAMIZDA BAŞKA ŞEYLER VAR: F-16 konusundaki ihtiyaçlarımızı ilgili kurullarımızda belirledik. Rutin bir faaliyet olarak Yabancı Askeri Satışlar kapsamında ABD'lilere müracaatımızı yaptık. Üçü Türkiye'de, biri ABD'de de olmak üzere askeri heyetler dört toplantı yaptı. Şu anda muhatabımız olan ABD askeri heyeti ve onların bünyesinde olduğu ABD Savunma Bakanı, bizimle görüşmelerinde tedariki ve modernizasyon çalışmasını desteklediklerini belirtiyorlar. 

Olumlu olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Olumlu olmazsa ne olur? Bir iş bitmeden öteki işe geçilmez. Bazı ülkelerden bazı isimler telaffuz ediliyor. Biz onlara girmiyoruz. Şu anda F-16'ları almak için gayret gösteriyoruz, tabii ki bizim de kafamızda başka şeyler var." 

S-400 İLE İLGİLİ PROBLEM YOK: Türkiye uzun menzilli bölge, hava ve füze savunma sistemi tedariki için önce Patriot ve SAMP-T talep etti. Bunlar olmayınca S-400 tedariki gerçekleşti. "S-400 nerede?" deniliyor. S-400 yerinde ve kullanılmaya hazır. İntikal süresi var. Bu olduktan sonra bir saatte her şeyi hazır. Bizim S-400 ile ilgili bir problemimiz yok. Herhangi bir şekilde böyle bir tehdit geliştiği takdirde ülkemizin hava savunmasının nerede olacağına karar verdikten sonra bunu götürür ve kullanırız. 

KULELİ MÜZE OLMAYACAK: Kuleli'nin müze olması söz konusu değil. Çalışmalar yapıldı. Harp okullarında eğitim 5 seneye çıktı. Okullarımızın kapasitesi 4 yıllık müfredata göre hazırlanmış durumda. Hazırlık sınıfını Kuleli'ye de koyduk. 3 harp okulu birden orada derslerini yapıyor.

Konuşmaların ardından Milli Savunma Bakanlığı ile Akaryakıt İkmal ve NATO Pol Tesisleri İşletme Başkanlığının 2023 bütçeleri kabul edildi. (HABER MERKEZİ)