Bahçeli'den 2028 işareti: 'Üçüncü kez Erdoğan' ne anlama geliyor?

Siyasette günün demeci MHP liderinden geldi. Bahçeli 'üçüncü kez Erdoğan' mesajıyla 2028'i işaret etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar aday olup olamayacağı tartışma konusu. Bazı hukukçulara ve siyasetçilere göre iki kez cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan üçüncü kez aday olamaz. İktidar ise Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk cumhurbaşkanı olduğuna dikkat çekerek 2023 seçimlerinde aday olmasının önünde engel bulunmadığını savunuyor.

Bu değerlendirmeler yapılırken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Tartışma sürerse üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirir Cumhurbaşkanı’nın en az üç dönem seçilebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılması için çalışırız” sözleri “Anayasa değişikliği teklifi mi verilecek?” sorusuna neden oldu. Çünkü Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili düzenleme Anayasa’nın 101. maddesinde yer alıyor. Bu konuda bir düzenleme yapılması için de anayasa değişikliği teklifi getirilmesi gerekiyor. Yasaya göre bu değişikliğin hayata geçmesi için de Meclis’te en az 400 oyla kabul edilmesi gerekiyor.

MHP kaynaklarına göre Bahçeli’nin “gerekirse yasal düzenleme yaparız” değerlendirmesi bu seçimleri kapsamıyor. Anayasanın 101. maddesine göre cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıl ve iki dönem olduğunu hatırlatan kaynaklar, “Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde 1. Cumhurbaşkanlığı dönemidir. 2023 seçimlerinde aday olmasının önünde anayasal bir engel yoktur” diyor. Aynı kaynaklar Bahçeli’nin üçüncü dönem vurgusu ile, “2023 seçimlerinden anayasayı değiştirecek güçle çıkacağız ve istenirse 2028 seçimlerinde üçüncü defa aday olmasının yolunu açabiliriz” mesajı verdiğine dikkat çekiyor.

CHP DE İYİ PARTİ DE ADAYLIK TARTIŞMASINA GİRMEYECEK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kısa süre önce katıldığı bir televizyon programında Erdoğan’ın aday olup olamayacağı tartışmasıyla ilgili, “Erdoğan’ın adaylığı için özel bir tartışma yapmayacağız. Aday olmak istiyorsa buyursun gelsin. Başkaları tartışırsa ona bir şey diyemeyiz, en azından biz yapmayacağız” demişti. İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem de, Erdoğan’ın hukuken ve Anayasaya göre ikinci döneminin bittiğini ancak iktidarın bunun üzerinden bir mağduriyet yaratarak tartışmayı fırsata dönüştürmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Erdem, Bahçeli’nin Erdoğan’a üçüncü dönem adaylık yolunun açılmasıyla ilgili anayasa değişikliği sözleri içinse, “Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığının yolunu açmaktan bahsediyorlarsa önce bunu sağlayacak bir güçle Meclis’e girmeleri gerek. İktidar tel tel dökülüyor. Mevcut tablo kazanamayacaklarını gösteriyor” dedi.