Babacan: Savaş en çok kadınların ve çocukların hayatlarını yaşanılmaz kılıyor

DEVA Partisi lideri Babacan, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaları hatırlattı: “Bu savaş, uluslararası siyasette kadınların aklına ve taşıdıkları değerlere ne kadar ihtiyacımız olduğunun ispatı.”

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bu yıl ikincisi düzenlenen DEVA Kadında Zirvesi’nde konuştu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında yapılan etkinlikte açıklamalarda bulunan Babacan, “Bir gece yarısı İstanbul Sözleşmesi’ni terk edenlerin evdeki siyasi hesapları çarşıya uymadı. Çünkü her mahalleden kadın bu pervasızlığa karşı ses çıkardı. Toplumun her kesiminden kadınlar, bugünkü otoriter zihniyete geçit vermeyeceklerini gösterdiler. Kadınların kararlı mücadelesinin, iktidardaki otoriter zihniyete karşı galip geleceğini biliyorum” ifadelerini kullandı.

‘BARIŞÇIL ÇÖZÜM DİLİYORUM’

Savaşın sürdüğü her saniyenin, binlerce ailenin yerinden edilmesine ve büyük bir göç dalgasına yol açtığını ifade eden Babacan, “Savaş, en çok da kadınların ve çocukların hayatlarını yaşanılmaz kılıyor. 21. yüzyılda yaşadığımız bu insanlık krizi, Ukrayna’da cinsel şiddet ve sömürü riskini tırmandırıyor. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan çatışmaların bir an önce durdurulmasını, görüşmelerin uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl bir çözümle sonuçlanmasını diliyorum” diye konuştu.

“Bu savaş bize, uluslararası siyasette kadınların aklına ve taşıdıkları değerlere ne kadar ihtiyacımız olduğunu bir kez daha ispatladı” diyen Babacan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralandı:

KADINLAR YENİ ÇÖZÜMLER GELİŞTİRİLEBİLİYOR: Kadınların esas gücü; akıl ile ihtiyaçları birleştirmekten geliyor. Emperyal hayaller gibi hırslara kapılmayan kadınlar, sorunların barışçıl çözümlerini kavrayabiliyor. Kadınlar, tüm tarafların güvenlik ihtiyacını dikkate alan yeni çözümler geliştirebiliyor. Gücün bir korku aracı olarak kullanılmaması gerektiğini en iyi kadınlar biliyor.

DIŞ GÜVENLİK SADECE ERKEKLERE BIRAKILMAYACAK KADAR CİDDİ BİR İŞ: Dış politikada kadınların etkili konumlarda olması, empati ve diyalog kanallarını genişletebiliyor. Bizim Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Başkanımız Yasemin Bilgel tüm siyasi partiler arasında bu konulardan sorumlu tek kadın genel başkan yardımcısı. Dış politika ve dış güvenlik meselleri sadece erkeklere bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir. Her ülke buna dikkat etmelidir. Sorunlar ne kadar keskin olursa olsun; kadınlar diyalog kanallarını daima açık tutabiliyor.

W-20’NİN KURULMASINI BİZZAT ÖNERDİM: Büyük bir gayretle, Türkiye’nin 2015 yılında G-20 dönem başkanlığına seçilmesini sağlamıştık. W-20’nin (Kadın-20) kurulmasını bizzat gündeme getirdim, önerdim. Cinsiyete dayalı adaletsizlikleri önlemeyi, kadınların iş gücüne katılımını arttırmayı ve iş yaşamında ücret farklarının ortadan kaldırılmasını hedefledik. O gün bugündür, G20 ülkelerinin kadın örgütleri hem kendi ülkelerinde hem de G20 masasında çalışan kadınların hak taleplerini dillendiriyor. Sistem işliyor. Bir dokunuşla, tüm dünya kadınlarının faydalanacağı bir kazanım elde ettik. (DUVAR)