Azerbaycan'dan 'Karabağ' açıklaması: 2 Kızılhaç konvoyu yola çıkabilir

Azerbaycan Dışişleri Bakanı, insani yardım taşıyan iki Kızılhaç konvoyunun Karabağ'a gitmesine yeşil ışık yaktıklarını, konvoyların 'saatler içinde' yola çıkabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Azerbaycan'ın insani yardım taşıyan iki Kızılhaç konvoyunun abluka altındaki ayrılıkçı Karabağ bölgesine gitmesine yeşil ışık yaktığını, konvoyların 'saatler içinde' yola çıkabileceğini söyledi. 

Reuters'ın haberine göre, İsviçre'nin Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi marjında açıklamalarda bulunan Bayramov, Azerbaycan'ın insani yardım konvoylarının 'düzenli olarak' sevk edilmesine hazır olduğunu belirtti. 

RUS KIZILHAÇI'NA AİT TIR 12 EYLÜL'DE KARABAĞ'A GİRMİŞTİ

Rusya Kızılhaçı'na ait bir tır da 12 Eylül Salı günü Azerbaycan'ın kontrolündeki topraklardan Dağlık Karabağ bölgesine giriş yapmıştı. Böylelikle, ayrılıkçı bölge, 35 sene sonra ilk kez bu rotadan bir girişe izin vermişti. Ermenistan merkezli Armenpress haber sitesi de konuya ilişkin haberinde, "Rusya'dan Artshakh’a gönderilen insani yardım yüklü araç Akna-Askeran yoluyla Stepanakert’e ulaştı" bilgisini paylaştı. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Maria Zaharova da aynı gün yaptığı açıklamada, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının 25 Temmuz'da Moskova'da yaptığı toplantıda Laçin ve Ağdam yollarının eşzamanlı olarak açılmasına ilişkin bir plan geliştirdiklerini söyledi. Armenpress'in haberine göre, Zaharova şöyle konuştu:

"Pozisyonlardaki büyük farklılığı ve karşılıklı güvensizliğin yüksek seviyesini göz önünde bulundurarak, bu çalışma kolay bir şekilde ilerlemedi. İlk adım olarak, 12 Eylül'de 15 ton gıda, kişisel hijyen ürünleri ve yatak malzemeleri, insani yardıma ihtiyaç duyan Dağlık Karabağ sakinlerine Rus Kızıl Haçı aracılığıyla iletilmiştir.

Daha önce ulaşılan karşılıklı anlayış göz önüne alındığında, yakın gelecekte Laçin Koridoru'nun da Ağdam yolunun açılmasıyla eşzamanlı olarak açılmasını bekliyoruz ve sonra insani yardımın iki yönden bölgeye düzenli olarak ulaştırılmasını umuyoruz."

ANLAŞMA, LAÇİN KORİDORU'NDAN GÜVENLİ GEÇİŞLERİ DE İÇERİYOR

Azerbaycan, Ermenistan'la Dağlık Karabağ arasındaki tek karayolu bağlantısı olan Laçin Koridoru başlangıcındaki sınır kontrollerine nisanda başlamıştı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi haziranda yaptığı açıklamada, Dağlık Karabağ'da Ermenilerin yaşadığı bölgelere yardım taşıyan konvoyların geçişinin Azerbaycan tarafından engellendiğini duyurmuştu. Bölgede yaşayan Ermeniler özellikle gıda ve ilaç konusunda sıkıntı yaşadığını belirtmişti.

Azerbaycan Devlet Sınır Hizmeti'nden temmuz ayında yapılan açıklamada, Kızılhaç örgütüne ait araçlarla Ermenistan'dan Dağlık Karabağ'a cep telefonu gibi kaçak eşya taşındığı, bu nedenle sınırın geçici olarak kapatıldığı duyurulmuştu. Açıklamada, Kızılhaç'ın kaçak eşya taşınmasını engellemek için 'gerekli adımları atmadığı' da öne sürülmüştü. Uluslararası Kızılhaç örgütü ise söz konusu iddiaları reddetmişti.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 2020 yılında Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle yaşanan savaşta 6 bin 500'ten fazla insan hayatını kaybetti. Azerbaycan, Ermenistan'ı yenilgiye uğratarak Dağlık Karabağ'ın geniş kesimlerinde kontrolü yeniden ele geçirmişti. Savaşın ardından iki ülke taraf Rusya'nın arabuluculuğunda ateşkes anlaşması imzalamıştı. Anlaşma, Azerbaycan'ın koridordan güvenli geçişleri güvence altına almasını da içeriyor. (DIŞ HABERLER)