Ayvacık'taki altın madeni için şirketten 3. ÇED başvurusu

Ayvacık'ta yapılmak istenen ve daha önce iki kez ÇED süreci sonlandırılan Kısacık Altın Madeni için şirket yeniden başvuruda bulundu.

Kısacık köyü
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Ayvacık ilçesinin Kısacık köyü yakınlarında işletilmek istenen 'Kısacık Altın Madeni Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi' projesi için şirket, yeniden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulundu.

Çevre örgütleri, hem Ayvacık’a hem de Kazdağları’na bir hançer daha vurulmak istendiğini belirterek projeye karşı çıkıyor.

12 BİN DÖNÜM RUHSAT ALANINDA 75 YIL ÇALIŞILACAK

Daha önce 2017 ve 2018 yıllarında iki kez bölge halkının tepkisiyle durdurulan proje için temmuz ayında yeniden ÇED süreci başlatıldı. Halkın Katılımı Toplantısı'nın ne zaman yapılacağı henüz belli olmazken, Pumice Madencilik tarafından 12 bin dönümlük ruhsat alanındaki projenin ÇED alanı 1551 dönüm olarak başvuru dosyasında yer aldı. 23 Aralık 2013 tarihli ruhsatın süresi bu yıl doluyor. 750 bin tonluk toprak ve kayaç kazısı yapılacağı öğrenilen proje kapsamında toplam 56 milyon 285 bin ton cevher çıkarılacağı öngörülüyor.

Günde 4 bin 167 ton toprak ve kayaç kazısı yapılacağı ifade edilen proje dosyasına göre, projenin süresi 75 yıl olarak belirlendi. 35 kişinin istihdam edileceği projenin çok büyük bir kısmı ormanlık alanda bulunuyor.

KÖYLERİ VE SU KAYNAKLARINI TEHDİT EDİYOR

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan yaptığı yazılı açıklamada, proje alanının 1,7 km. batısında Akçin Göleti, 4,4 km. güney batısında Ayvacık Barajı bulunduğu ifade etti. Proje alanının 600 metre yakınından Koca Dere'nin geçtiğini söyleyen Doğan, Koşuburnu köyünün domates tarlalarının, Akçin Göleti ve Ayvacık Barajı’nı besleyen su kaynaklarının tehdit altında olduğunu söyledi. Doğan, “Proje, yaşam alanlarına çok yakın. Kısacık köyüne 500, Güzelköy’e 1000, Baharlar’a 1900 metre mesafede. Alanın flora, fauna, hidrolojik, tarımsal ve teknik özelliklerinin uzmanlar tarafından incelenmesi sonrası hazırlanan raporda, projenin bölgenin su kaynaklarına, ormana ve yabani yaşama büyük zarar vereceği belirtilmişti” dedi.

Doğal ormanlar ve verimli tarım arazileriyle kaplı, aynı zamanda Ayvacık ilçesinin su kaynağı da olan bu bölge için direneceklerini dile getiren Doğan, “İklim krizinin de etkisiyle her geçen gün daha da fazla kuraklık yaşanan böyle bir dönemde altın uğruna yok edilemez. Artık yeter. Madencilik faaliyetleri için yok edilmek istenen Kazdağları’nı sonuna kadar savunacağız. Ne pahasına olursa olsun bu yıkımı durduracağız” dedi.