Ayvacıklı köylülerin sondaj alanına girişi engellendi: Onlar nasıl giriyor ormanımıza?

Çanakkale'de uranyum ve toryum için yapılan sondaja tepki gösteren köylülerin, alana girmesine izin verilmedi. Köylüler “Biz köyümüzün alanına giremiyorsak onlar nasıl giriyor ormanımıza?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Arıklı Köyü yakınlarında yapılan uranyum ve toryum madenleri için sondaj çalışması yapılan alana girmek isteyen köylüler jandarma tarafından engellendi. Jandarmaya tepki gösteren köylüler, sondaj çalışması istemediklerini dile getirdiler.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nce yapılan sondaj çalışmalarına karşı, Ayvacık Kaymakamlığı’na başvuran yöre halkı, sonrasında Ayvacık Adliyesi’nde suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunun ardından, Arıklı ve çevre köylerde yaşayanlar, Arıklı Dayanışması, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile çevreciler, Arıklı Köyü meydanında toplanarak sondaj alanına yürüyüşe başladı. Sondaj alanında açıklama yapmak isteyen yöre halkı jandarma barikatı ile karşılaştı.

'ŞİMDİ YOLDAN GEÇEMİYORUZ, YARIN EVDEN ÇIKAMAYACAĞIZ'

Jandarmanın barikatını aşamayan köylüler, durduruldukları yerde çalışmalara ve protestonun engellenmesine tepki gösterdi.

“Biz köyümüzün alanına giremiyorsak, onlar nasıl giriyor ormanımıza? Şimdi, daha hiçbir şey yokken yoldan geçemiyoruz, yarın hiç sokmayacaklar bizi. Evlerimizden çıkamayacağız” diyen eylemciler sonrasında basın açıklaması yaptılar.

'BİZ KÖYÜMÜZDE MUTLU VE HUZURLUYUZ'

Sondaj çalışmaları nedeni ile endişeli olduklarını dile getiren yöre halkı, sondaj çalışmalarının durdurulmasını istediler.

“Kanser olmak, ölmek istemiyoruz” diyen eylemciler, “Topraklarımızda sağlıklı yaşamak ve çocuklarımıza temiz toprak, hava ve su bırakmak istiyoruz. Biz köyümüzde mutlu ve huzurluyuz. Bizim zeytinimiz, koyunumuz, keçimiz, ormanlarımız, turizm gelirlerimiz bize yeter. Biz uranyum madeni istemiyoruz. Biz sağlıklı bir şekilde yaşamak istiyoruz. MTA’nın acilen bu sondajı durdurmasını ve köyümüzden ayrılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

'ÇED SÜRECİ İŞLETİLMEDİ'

MTA tarafından başlatılan maden arama faaliyeti ile ilgili olarak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ECED duyuru sisteminde ÇED sürecine dair herhangi bir bilgiye rastlanılmazken, devam eden faaliyetin telafisi olmayan zararlara neden olacağı belirtiliyor.

Yapılan suç duyurusunda, “İşlemin açıkça hukuka aykırı olması nedenleri ile suç duyurusunda bulunuyoruz” denildi.

ANTİK KENT DE ARAMA RUHSATININ İÇİNDE

Sondaj çalışması, Ayvacık’ın Nusratlı, Arıklı, Hasanobası, Ahmetçe, Sazlı, Kozlu, Büyükhusun, Demirci, Hüseyinfakı köylerine çok yakın bir alanda yapılırken, arkeolojik sit olan Gargaria Antik kentinin de arama ruhsatının alanı içerisinde bulunduğu öğrenildi.

'1980'DEKİ ÇALIŞMADA GÖREV ALANLAR HASTALANDI' İDDİASI

Bölgede 1980 yılında yine MTA tarafından Arıklı Köyü girişinde 1800 metre derinliğinde iki sondaj çukuru açtığı, sondajda Arıklı Köyü'nden insanlar çalıştırıldığı biliniyor.

O sondajda çalışanların kanserden öldüğü, sondaj bittikten sonra üzeri betonlanıp, alan tel örgü ile çevrilmiş olmasına rağmen, güvenlik sebebiyle alanda görevlendirilen bekçilerin de kanser nedeni ile öldükleri iddia ediliyor.

Sondaj çalışmaları ile ilgili suç duyurusunda, “Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından aynı bölgede daha önce yapılan çalışmalar ile yöredeki kayalarda uranyum madeni ve radyasyon bulunduğu tespit edilmiş, bu tespitler belediye başkanları ile paylaşılmış ve buna dair bir kitapçık da yayınlanmıştır” denildi.