AYM'den Davutpaşa patlaması kararı: Kamu görevlilerinin cezaları ertelendi, yaşam hakkı ihlal edildi

14 yıl önce Davutpaşa patlamasında yakınlarını kaybedenlerin AYM'ye başvurusunda 'yeniden yargılama' ve tazminat kararı çıktı: Kamu görevlilerinin cezaları geri bırakıldı, yaşam hakkı ihlal edildi...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İstanbul Davutpaşa'daki kaçak maytap atölyesinde 31 Ocak 2008'de yaşanan patlamada 21 kişi can verdi, 115 kişi de yaralandı. Patlamaya ilişkin davalar yıllarca sürdü, belediye ve kamu görevlileri de haklarında açılan davalarda yargılandı. Kimi beraat etti, kimine verilen cezalar ise 'hükmün açıklanması geri bırakılarak' ertelendi. 

Patlamada yakınlarını kaybedenler ise davanın peşini bırakmadı, olayda sorumluluğu bulunan kamu görevlilerine verilen cezaların ertelenmesini ve davaların 'zaman aşımı'ndan düşmesini 'yaşam hakkı ihlali' gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. 

14 YIL SONRA YENİDEN YARGILAMA VE TAZMİNAT KARARI

Patlamadan 14 yıl sonra Anayasa Mahkemesi, davayı karara bağladı. Resmi Gazete'de yayımlanarak kesinleşen karara göre AYM, 'yaşam hakkının ihlal edildiğine' karar verdi. 

Kararın bir örneğinin 'Anayasa'nın 17. Maddesi'nin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmeden Yüksek Mahkeme, başvuruculara 1 milyon 200 bin TL tazminat ödenmesini kararlaştırdı.