AYM: Tutuklu mektuplarının 'sistem'e kaydedilmesi hak ihlali

AYM, Ümit Karaduman isimli tutuklunun gönderdiği ya da kendisine gelen mektupların UYAP sistemine kaydedilmesinin, 'özel hayata saygı hakkı ve haberleşme hürriyeti'nin ihlali olduğuna hükmetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Anayasa Mahkemesi (AYM), cezaevi mektuplarına ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza attı. 

Tekirdağ 1 No'lu T Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Ümit Karaduman, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün genelgesi uyarınca cezaevine gelen ve kendisinin gönderdiği mektupların taranarak Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) kaydedilmesini mahkemeye taşıdı. Tekirdağ İnfaz Hakimliği'ne başvuran tutuklu, gönderdiği ve aldığı mektupların kalıcı olarak UYAP'a kaydedilmesinin yasal bir dayanağı olmadığını belirtti. İnfaz kurumunun bu uygulamaya son verilmesi ve kayıtların silinmesine dair taleplerine yanıt vermediğini ifade eden Karaduman, özel hayata saygı ve masumiyet karinesinin ihlal edildiğini savundu. 

MAHKEME: ANAYASAYA AYKIRI DEĞİL

İnfaz hakimliği işlemin Anayasaya aykırı olmadığına karar verdi. Bu karara itirazı da Tekirdağ 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilen tutuklu Karaduman, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. 

Danıştay'ın söz konusu Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü genelgesine ilişkin iptal kararı, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu ile mevzuatın yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM'in içtihat oluşturan kararlarına atıf yapan Anayasa Mahkemesi, başvurucu Ümit Karaduman'ı haklı buldu. 

BAKANLIK UYGULAMAYI SAVUNDU

Adalet Bakanlığı'nın 'verilere çok sınırlı sayıda yetkili kişi ulaşabiliyor' savunması yaptığı dosyada Yüksek Mahkeme, başvurucunun adli yardım talebini kabul etti. 

Karaduman'ın 'özel hayata saygı hakkı ve haberleşme hürriyeti'nin ihlal edildiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi, tazminat talebini ise reddetti. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. (HABER MERKEZİ)