AYM kararına ilk yorum: HDP bir marka, bırakmayacağız

HDP, kapatılma talepli iddianameyi iade eden AYM kararını olumlu buldu: "İddianame değil, başında iddianame yazan metin diyorduk. AYM gerekçeli kararı bizi doğruladı."

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Başsavcılığının HDP'nin kapatılması talebiyle hazırladığı iddianameyi oy birliği ile alınan gerekçeli kararla birlikte iade etti.

AYM’nin iade kararına göre iddianamede, “Devletin ülkesi, milletiyle bölünmez bütünlüğüne” aykırı olduğu ileri sürülen, ancak soruşturma ve kovuşturma konusu olması dışında bir gerekçeye yer verilmeyen eylemlerle HDP'nin bu eylemlerin odağı haline gelmesi arasında ilişki kurulamadı.
Ayrıca iddianamede eylemlerine yer verilen kişilerle, haklarında siyaset yasağı istenen kişilerin kimlikleri, isnat edilen eylemlerin tarihleri ve eylem tarihlerinde bu kişilerin partideki görevlerinin açıkça belirtilmediğine dikkat çekildi.

YARGITAY İDDİANAMEDEKİ EKSİKLİKLERİ TAMAMLAYIP AYM’YE GÖNDEREBİLİR

AYM’nin oy birliğiyle aldığı bu iade kararı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gerekçesi ile birlikte iade edilirken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı kararda gösterilen eksiklikler tamamladıktan ve hatalı noktaları düzelttikten sonra, -kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesini gerektiren bir durumun bulunmaması hâlinde- yeniden iddianame düzenleyerek Anayasa Mahkemesi’ne gönderebilir. Yasada bununla ilgili bir süre ise öngörülmüyor.

'CMK 170’İN NEREDEYSE TAMAMI İHLAL EDİLMİŞ'

HDP Hukuk Komisyonu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, AYM’nin iddianameyle ilgili gerekçeli kararı için, "Bir metnin üzerinde iddianame yazması onun iddianame olduğu anlamına gelmez. Bir iddianamede bulunması gereken hukuki unsurlar CMK 170’de sayılır. Gerekçeli karara baktığımızda CMK 170’in neredeyse tamamının ihlal edildiğini görüyoruz. Biz de bu unsurlar olmadığı için “iddianame değil başında iddianame yazan metin” diyorduk. AYM gerekçeli kararı ile bizi doğruladı. Yargıtay Başsavcılığı bir iddianame nasıl yazılmazı ortaya koymuş oldu" dedi.

'HDP İLE İLGİLİ BİR İDDİANAME DAHA YAZILMAMALI'

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararında iddianamedeki eksiklikleri örnekler vererek anlattığına dikkat çeken Dede, “Kişilerin eylemleriyle partinin bu eylemlerin odağı haline gelmesi arasındaki ilişkinin öncelikle iddia makamı tarafından ortaya konulması gerektiği” vurgusu yapılırken bunun izah gerektirmeyecek kadar açık bir durum olduğuna vurgu yapılmış. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bir yana herhangi bir savcı için dahi zor olmalı! Öyle ki gerekçeli kararda kapatma ile hazine yardımının kesilmesinin birlikte istenemeyeceği belirtilerek talebin dahi yanlış olduğuna dikkat çekiliyor. Sonuç olarak AYM kararı doğru ve haklı bir karardır. Savcının bunun karşısında takipsizlik kararı vermesi, bir daha HDP ile ilgili bir iddianame yazmaması gerek” dedi.

EŞ BAŞKANLAR RAPOR HAZIRLAYACAK

Anayasa Mahkemesi tarafından iddianame iade edildi ancak HDP kapatma davası olasılığına karşın hukuki ve siyasi çalışmalarına devam edecek. HDP yönetimi partinin kapatılmasıyla ilgili iddianame ortaya çıktıktan sonra parti karar organlarını toplamış, “Partiyi koruma, kapattırmama” yaklaşımı doğrultusunda “HDP’yi hukuken ve siyaseten savunma” kararı almıştı. Toplantılarda hukukçu ve akademisyenlerle görüşmeler yaparak her türlü olasılığın değerlendirildiği bir rapor oluşturmak üzere Eş Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’a görev verildi. Ayrıca partinin hukuk komisyonu da iddianameyi ekleriyle incelemeye alırken AK Parti hakkında açılan kapatma davası dahil tüm kapatma davaları incelendi, AİHM başvuruları sonrası gelen kararlar değerlendirildi.

HUKUKÇULARLA TOPLANTI YAPILACAK

Kapatma davası ile ilgili hukuki mücadelede destek olmak isteyen hukukçularla bir toplantı planlandı. Ancak AYM’nin iade kararı sonrası bu toplantı gerekçeli kararın görülmesi için ertelendi. Gerekçeli karar yayınlandıktan sonra hukuk komisyonu yeni bir değerlendirme yapacak. Ayrıca HDP’li olmayan ama bu süreçte destek vermek isteyen hukukçularla da ayrıca bir toplantı yapılacak. HDP MYK Üyesi Ümit Dede, hukuki çalışmalara devam edeceklerini ama eğer hazırlanırsa yeni iddianameyi görmek gerektiğini söyledi.

HDP BİR MARKA, BIRAKMAYACAĞIZ

HDP’de parti yöneticileri “Bizi engellemek için yapabilecekleri her şeyi göz önünde bulundurup ona karşı önlemleri düşünüyoruz” derken parti teşkilatından da “Kapatma gündemimizde yok” değerlendirmesi geliyor. HDP’li bir il başkanı, “Kapatma bizim gündemimiz değil. Parti yöneticileri A, B, C planlarına göre hazırlıklarını yapacaktır. Bizim yapmamız gerekense partimize sahip çıkmak. HDP’yi kolay kolay bırakmamak lazım. HDP artık bir marka. Bu yüzden sahip çıkıp savunacağız. Bunu da kapatma gündemine sıkışarak değil tersine siyasi gündemimiz, örgütlenme gündemimiz neyse ona daha fazla emek vererek yapacağız. “Bize çalışmayın bu gündeme hapsolun” diyorlar. Biz ise HDP’yi içine kapatmaya dönük bu gündemi kabul etmeyip olağan çalışmalarımızı sürdüreceğiz” değerlendirmesi yaptı.

BÜTÜN SEÇENEKLER MASADA

En kötü senaryo dahil tüm olasılıklara karşı hazırlıkları yürüttüklerini söyleyen bir parti yöneticisi ise, “Bizi demokratik siyasetten tasfiye etmelerini engelleyecek bütün adımları düşünüyoruz hepsi masada. Demokratik siyasetten tasfiye etmeyi başarırlarsa bile o zaman da onlara nasıl kaybettireceğimize dair bütün seçenekler masamızda olacak” dedi.

Etiketler HDP AYM Yargıtay