Aylardır aradığı halısını Gazete Duvar sayesinde buldu: Çok duygulandım

Zeynep Akkuş, 12 Temmuz’da çalınan, el dokuma Isparta halısını haberimizde buldu. Akkuş, maddi, manevi değeri olan halısını fotoğraftan da olsa gördüğü için çok mutlu olduğunu söyledi.

Zeynep Akkuş, çalınan halısını haberde yer alan bu fotoğrafla tanıdı.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - Zeynep Akkuş, Adana’nın Ceyhan ilçesinde oturuyor. Kendisiyle yollarımızı, el dokuma Isparta halısı birleştirdi. Akkuş, aylar önce çalınan Isparta halısını 2 Mart tarihli “Kocavezir bit pazarı: Kriz derinleştikçe kalabalık artıyor” haberimizde yayınlanan bir fotoğrafta buldu ve bize ulaştı.

Çalınan halısını fotoğraftan da olsa gördüğü için çok mutlu olduğunu söyleyen Akkuş, halının kendisi için maddi ve manevi değerinin yüksek olduğunu vurguladı.

Zeynep Akkuş

’35 SENE ÖNCE HEDİYE EDİLDİ’

Zeynep Akkuş, 12 Temmuz 2021 tarihinde, evde yokken evine hırsız girdi. Birkaç kilim, mutfak eşyası ve kayınbabasının 35 sene önce kendilerine hediye ettiği; 12 metrekare tek parça, Isparta el dokuma halısını çaldı. Akkuş, ne kilimine ne de mutfak eşyasına üzüldü ama Isparta halısının çalınması onu çok etkiledi. Çünkü halı, Akkuş’a kayın babasından yadigâr. Kırmızı çiçekli, taban halısı da denilen halı, Zeynep Akkuş’a hediye edilmeden önce kayınbabasının evinin salonunda yıllarca kullanıldı, Akkuş evlenince ona hediye edildi.

‘ISPARTA HALIM ÇİTLERE ATILMIŞ SATILIYOR’

Akkuş, hırsızın yakalanması ve halının bulunması için hemen polise haber verdi. Aradan aylar geçmesine rağmen halıdan bir daha hiç haber alınamadı. Ta ki Adana Kocavezir Bit Pazarı’na dair yaptığımız haberi okuyana kadar… Akkuş, haberi okurken fotoğraflarda kendi halısını gördü. Devamını da kendisi anlatsın: “Haber dikkatimi çekti, tıklayıp baktım. Fotoğraflara bakıyordum ki, Isparta halımı gördüm. 12 metrekare tek parça halım ikiye bölünmüş, demir çitlerin üzerine atılmış, satılıyor. Şok oldum. Çok üzüldüm. Hem manevi hem de maddi değeri olan bir halıydı. Polise halı çalındığında kayıt oluşturmuştum hemen arayıp halıyı bitpazarı haberinde gördüğümü söyledim. O zaman yaptığım başvurunun devriye ekibi başka, pazarın kurulduğu gün devriye başkaymış. ‘Yeni kayıt oluşturun’ dediler, ben oluşturmadım. Halı ikiye bölünmüş, değeri kayboldu zaten. ‘Bir de çoktan satılmıştır’ dediler ben de üstüne düşmedim daha.”

‘HALIMI HABERDE BULACAĞIM AKLIMA GELMEZDİ’

Çalınan Isparta halısı sık çiçek motifleriyle dokunmuş. Tek parça halinde 12 metrekare olması halının değerini artıran bir özelliği. Akkuş, zamanında halılardan anlayan bir antikacıya gösterdiklerinde, kıymetli bir halı olduğunu fakat motifi çiçek olduğu, göbeği olmadığı için maddi değerinin düştüğünü, eğer göbeği olsaydı halının paha biçilemeyecek bir kıymeti olacağını söyledi.

Halısının bulunacağından umudu olmayan Akkuş, fotoğrafta da olsa halısını gördüğü için çok duygulandı: “Polisler epey zamandır arıyorlardı, bulamadılar siz buldunuz, teşekkür ediyorum. Fotoğraftan da olsa halımı gördüğüm için hem çok mutlu oldum hem de çok duygulandım. Halımı haberde bulacağım hiç aklıma gelmezdi.”

ISPARTA HALISININ ÖZELLİĞİ RENK VE MOTİFTE

Isparta el dokuma halı modellerinin en belirgin özelliği desenleri ve renkleri. Tıpkı Hereke halıları özelinde olduğu gibi, Isparta halılarında da yoğunluklu olarak çiçek desen ve motifler kullanılıyor. Isparta halılarının üzerinde kullanılan motiflerin sıklığı o kadar çoktur ki, halı üzerinde neredeyse boş yer bulmak imkânsızdır. Renk olarak da genellikle canlı kırmızı, mavi ve yeşil tercih ediliyor.