Ayı için 'ölüm' kararı verilmişti: Mahkeme yürütmeyi durdurdu

İtalya'daki Roma İdare Mahkemesi, bir kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle ölüm kararı verilen ayı hakkındaki itirazı inceleyerek yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'nın başkenti Roma'da bir mahkeme, 26 yaşındaki Andrea Papi'yi öldüren 17 yaşındaki dişi ayı JJ4 hakkında verilen öldürme kararına yapılan itirazı karara bağladı. Roma İdare Mahkemesi, itirazı yerinde bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi.  

The Guardian'ın aktardığına göre, JJ4 ismiyle anılan ayı, 5 Nisan'da Caldes köyü yakınlarında Papi'ye saldırarak ölümüne sebep olmuştu. Papi'nin 'modern zamanlarda İtalya'da ayı saldırısı sonucu öldürülen ilk insan olduğu' ifade edilmişti. Olayın ardından mahkemenin ayı için verdiği ölüm kararına hayvan hakları örgütlerinin yaptığı itirazı görüşen İdare Mahkemesi, kararın 'orantısız ve gereksiz' olduğuna karar verdi. Mahkeme ayrıca ayının 'kamu güvenliği' için kapalı kalmaya devam etmesine hükmetti.

'JJ4, ROMANYA'YA GÖNDERİLEBİLİR'

Ayının saldırısı sonucu Andrea Papi'nin hayatını kaybetmesinin ardından olayın yaşandığı Trento'nun yerel yönetimi ayının öldürülmesini talep etmişti. Hayvan hakları örgütleriyse bu talebe itiraz etmişti. Nihai karar verilene kadar yürütmeyi durdurma kararı veren Roma İdare Mahkemesi'nin nihai kararını en erken aralıkta vermesi bekleniyor.

Mahkemenin 14 Temmuz Cuma günü açıkladığı ara kararını değerlendiren hayvan hakları lobisi LAV'ın sözcüsü Massimo Vitturi, LAV'ın ayıyı oraya götürmesi için Romanyalı bir mülteciye ödeme yapmayı teklif ettiğini hatırlatarak, "JJ4'ün Romanya'da güvenli ve izinli bir barınağa gönderilmesini geciktirmek için artık bir sebep yok" dedi.

Roma İdare Mahkemesi, ayrıca mart ayında bir kişiyi yaraladığı gerekçesiyle hakkında öldürme kararı verilen, fakat henüz yakalanamayan MJ5 isimli ayı için verilen kararı inceleyerek, bu dosyada da yürütmeyi durdurma kararı verdi. (DIŞ HABERLER)