Avustralya'da çevre raporu: Doğal yaşam büyük tahribatla karşı karşıya

Avustralya'da hazırlanan çevre raporunda iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekildi, "Avustralya'da tüm diğer kıtalara göre daha çok türün soyu tükendi" bilgisi paylaşıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avustralya'da hazırlanan bir çevre raporunda doğal yaşamın büyük bir tahribatla karşı karşıya bulunduğu belirtildi. Her beş yılda bir yapılan, ülkedeki ekolojik sistemlerin incelendiği araştırmada, yaygın ve ani oluşan değişiklikler tespit edildi. Ayrıca tehditlerin yeteri derecede yönetilemediği ve bunun da daha çok soruna yol açtığı vurgulandı.

Hükümetin talebiyle hazırlanan iki bin sayfalık Çevrenin Durumu adlı raporda şunlara dikkat çekildi: "19 ekosistem çöküşün eşiğinde. Avustralya'da şu anda yerliden çok yerli olmayan bitki türü var. Avustralya'da tüm diğer kıtalara göre daha çok türün soyu tükendi." 

Raporda, ülkenin çevre yönetimi için uygun çerçeveye sahip olmadığı, bunun yerine çeşitli hükümet katmanlarındaki kafa karıştırıcı sistemlere dayanıldığı vurgulandı. Çalışmada ayrıca, federal hükümetin risklerin arttığı bir dönemde, biyo çeşitliliğin sürdürülebilirliğine yönelik harcamaları kıstığı ifade edildi. 

'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ BELGELENİYOR'

Raporun yazarlarından Prof. Emma Johnston "Daha önceki raporlarda, iklim değişikliğinin etkilerini anlatırken, gelecek zaman kipini kullanırdık. Bu raporda büyük bir fark var, çünkü şu anda iklim değişikliğinin yaygın etkilerini belgeliyoruz" dedi.

Avustralya Çevre Bakanı Tanya Plibersek, raporun "şoke edici" ve "zaman zaman da iç karartıcı" bir tablo çizdiğini vurguladI. Bakan Plibersek "Gittiğimiz bu yolda devam edersek, memleketimizi düşündüğümüzde aklımıza gelen kıymetli yerler, manzaralar, hayvanlar ve bitkiler, çocuklarımıza, torunlarımıza kalmayabilir" dedi. 

Son yıllarda Avustralya'da ağır bir kuraklık, tarihe geçen orman yangınları, birkaç yıl üst üste rekor sel felaketleri ve Büyük Set Resifi'nde canlıların hayatlarını tehdit eden felaketler yaşandı. Koalalar ve kakadu papağanları, 2016'ya kıyasla karşılaştıkları tehdit seviyesi artan 200'den fazla hayvan ve bitki türü arasında. Bu türlerin birçoğu Avustralya'ya özgü.

Avustralya, 2030 itibarıyla karbon salımını 2005 seviyelerine kıyasla yüzde 43 azaltmayı taahhüt etti. Bir önceki hükümetin hedefi %26 ila 28 arasındaydı. (BBC Türkçe)