Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda'dan İsrail'e uyarı: 'Felakete yol açar'

Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda, ortak açıklamada İsrail'in Refah'a kara harekatı düzenlemesinin 'felaket' olacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda Başbakanları, İsrail'in Refah kentine kara harekatı düzenlemesinin "felakete yol açacağını" belirterek Tel Aviv'i "bu yola girmemeye" çağırdı. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon, İsrail'in Refah'ta planladığı saldırılara ilişkin yayımladıkları ortak açıklamada "ciddi endişelerini" dile getirdiler.

AA'nın aktardığına göre açıklamada, İsrail'in Refah'a saldırı hazırlığı "felaket" olarak nitelendirilerek aralarında çok sayıda vatandaşlarının da bulunduğu yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin bölgeye sığındığına dikkati çekildi. Gazze'deki insani durumun vahim olduğu vurgulanan açıklamada, genişletilmiş saldırıların Filistinli siviller üzerindeki etkilerinin yıkıcı olacağı uyarısında bulunuldu.

'SİVİLLERİN GİDEBİLECEĞİ BAŞKA BİR YER YOK'

Tel Aviv'e "bu yola girmemesi" çağrısı yapılan açıklamada, "sivillerin gidebileceği başka bir yer olmadığı" belirtilerek, İsrail hükümetine uluslararası toplumu ve "dostlarını dinlemesi" tavsiye edildi. Açıklamada, sivilleri korunmanın her şeyden önemli ve uluslararası insancıl hukukun bir gereği olduğuna işaret edilerek, "Hamas'ı yenilgiye uğratmanın bedeli Filistinli sivillere ödetilemez" ifadesi kullanıldı.

'GÜVENLİ VE ENGELSİZ YARDIM SAĞLANMALI'

Açıklamada, "acil insani ateşkes" ve her iki tarafın da esirleri serbest bırakması gerektiği vurgulanarak, "Gazze'de insani yardıma duyulan ihtiyaç hiç bu kadar büyük olmamıştı. Sivillere hızlı, güvenli ve engelsiz insani yardım sağlanmalıdır" değerlendirmesinde bulunuldu. Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) "geçici tedbirlere ilişkin kararlarının bağlayıcı olduğu" hatırlatılan açıklamada, "UAD nettir; İsrail temel hizmetlerin ve gerekli insani yardımın ulaştırılmasını sağlamalı ve sivilleri korumalıdır" uyarısı yapıldı.

Açıklamada, İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı barışı güvence altına alacak bir yol bulmak için iki taraflı çözümün gerekli olduğuna dikkat çekildi. Hamas'a "silahlarını ve tüm esirleri derhal serbest bırakması" çağrısı yapılan açıklamada, "Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırılarının bir kez daha kesin bir dille kınandığı" belirtildi. Açıklamada, Filistinlilerin ve İsraillilerin barış, güven ve onur içinde yan yana yaşayacağı bir Filistin devletinin kurulmasını da içeren iki devletli bir çözüme olan bağlılığın sürdürüldüğü vurgulandı.

TOPLU MEZARLAR YERLE BİR EDİLDİ

Öte yandan, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta uzun süredir kuşatma altında tuttuğu Nasır Hastanesi'ne baskın düzenleyerek hastaneyi "kışlaya çevirmeye" başladığı belirtildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin ve hastaneyi "kışlaya çevirmeye başladığı" ifade edildi. Açıklamada, askerlerin hastanedeki ambulans merkezi ve yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırını hedef aldığı ve buldozerlerle hastane yerleşkesindeki toplu mezarları yerle bir ettiği kaydedildi.

İsrail askerlerinin, hastaneden ayrılamayan yerinden edilmiş Filistinlileri ve sağlık ekiplerinin ailelerini, bombalama ve tehditlerle hastaneden zorla ayrılmaya zorladığı ifade edilen açıklamada, İsrail güçlerinin hastane yönetiminden yoğun bakımdakiler, solunum hastaları ve kuvözdeki bebekler de dahil tüm hastaları tek bir binaya toplamasını istediği belirtildi.

ÖLÜ SAYISI 29 BİNE DAYANDI

İsrail'in, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında öldürdüğü Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 87 artarak, 28 bin 663'e yükseldi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kudra, yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 132 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verdi.

İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'nde 87 Filistinliyi daha öldürdüğünü kaydeden Kudra, Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısının 28 bin 663'e yükseldiğini aktardı. Kudra, son saldırılarda İsrail güçlerinin 104 Filistinliyi daha yaraladığını ve Gazze Şeridi'nde toplam yaralı sayısının da 68 bin 395'e ulaştığını bildirdi.

Eşref el Kudra, daha önce yaptığı açıklamada Nasır Hastanesi'nde 1500 yerinden edilmiş Filistinli, 190 sağlık personeli ve onların ailelerinden 299 kişinin bulunduğunu duyurmuştu.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler refah gazze kanada israil