Avukata suçlama: ‘Gölge baro mantığıyla hareket etti’

Hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla dava açılan avukat Burhan Arta’nın iddianamesinde, TCK’de yer almayan “gölge baro mantığı ile hareket etmek” suçlaması yer aldı.

Fotoğraf: MA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtirafçı tanık Ümit Akbıyık’ın siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve avukatların da aralarında bulunduğu 671 kişi hakkında verdiği beyanlar üzerine açılan davalar sürüyor. Avukat Burhan Arta da itirafçı Akbıyık’ın beyanları gerekçe gösterilerek hakkında dava açılan isimlerden birisi. Arta hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla iddianame hazırlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, açık tanık Ümit Akbıyık’ın beyanlarına yer verildi. 

Akbıyık, bugüne kadar aleyhine itiraflarda bulunduğu birçok kişiye dair iddialarını “hatırlayamamış” ve temellendirememişti. Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Akbıyık’ın, Arta’nın 5 olayla ilgili gözaltına alınanlardan bazılarının avukatlığını üstlenmesi yer ve tarihini eksiksiz söylemesi dikkat çekti. İddianamede, Akbıyık’ın, Arta’nın avukatlığını üstlendiğini beyan ettiği 5 olaydaki kişilere ilişkin ilgili yerlerin emniyet bilgi notlarına da yer verildi. Akbıyık’ın bu olaylarla ilgili gözaltına alınan onlarca kişinin avukatların adlarını, nerede, ne zaman gözaltına alındıklarını eksiksiz bilmesi, bu bilgilerin Akbıyık’a sunulduğu kuşkusu uyandırdı.

AVUKATLIK SUÇA KONU EDİLDİ 

Halkların Demokratik Partisi’nde (HDP) yer alan Arta’nın, partisinin gözaltına alınan üyelerinin avukatlığını üstlenmesi suç sayıldı. İddianamede, Arta’nın partisinin kongresine katılması, açlık grevlerine karşı yapılan açıklama katılması da yer aldı. İddianamede, Arta’nın kendisinin de içinde yer aldığı 18 avukat hakkında soruşturma başlatılmasına dair Amed Barosu’nun yaptığı açıklamaya katılması “örgüt üyeliğine” delil olarak sunuldu. 

YENİ SUÇ TANIMI: GÖLGE BARO GİBİ 

Akbıyık’ın Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin “örgütle bağlantılı olduğu” iddiası iddianamede yer aldı. Akbıyık, Arta’nın dernek üyesi olduğunu ve “talimatla” bazı kişilerin avukatlığını üstlendiğini iler sürdü. Bu iddia, iddianamede Arta hakkında “gölge baro” suçlamasına dönüştü. 

Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) “gölge baro” diye bir suç bulunmazken, iddianamede Arta’nın “gölge baro mantığıyla hareket etmekten” suçlanması dikkat çekti. Suçlama, iddianamede şu ifadelerle yer aldı: “(…) Türkiye Cumhuriyeti yasalarında belirtilen avukatlık sistemine alternatif bir örgütlenmeye gidildiğinin değerlendirildiği, bu yapılanmalar içerisinde faaliyet yürüten şüpheli Burhan Arta’nın bir nevi 'gölge baro' mantığı ile hareket ederek, PKK/KCK Terör örgütü ve terör örgütü ile ilintili suçlardan hakkında işlem yapılan şüpheliler için talimatla avukatlık hizmeti sunduğu, sunulan avukatlık hizmetleri kapsamının soruşturmanın her aşamasında verildiği, şüphelilerin kendi talepleri olmaksızın gölge baro üzerinden kurulan iletişim ağı ile avukatlar KCK Yapılanması içindeki ilintili diğer örgütlenmeler içindeki şahıslarca haberdar edilerek şüphelilere avukat gönderildiği (…)”

15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İddianamede, Arta’nın avukatlık mesleği faaliyetleri nedeniyle “gölge baro mantığıyla hareket etmekten”, partisi ve kendisinin de dahil olduğu 18 avukata ilişkin soruşturmaya yönelik açıklamaya ve açlık grevi açıklamasına katılmakla “örgüt üyeliği” suçunu işlediği öne sürüldü. Arta’nın 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

(HABER MERKEZİ)