Avdanlılar kömür ocağına karşı: Zeytin mi kömür mü yemek istersiniz?

Denizli’nin Avdan bölgesinde kurulmak istenen açık kömür ocağı işletmesiyle ilgili ‘ÇED olumlu’ kararı verildi. Avdan Platformu, basın açıklamasında "Zeytin mi, kömür mü yemek istersiniz” diye sordu.

Basın açıklamasına katılanlara kömür ve zeytin ikram edildi.
Google Haberlere Abone ol

Mükerrem Yollu

DENİZLİ - Tavas’ta açık kömür ocağı işletmesi kurulması için 3 milyon 764 bin metrekarelik alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile 14 Ocak 2022’de acele kamulaştırıldı. Bölgeyle ilgili firmanın başvurusu üzerine 11 Ocak 2023 tarihinde Çevre, Şehircilik Ve İklim Bakanlığı Avdan 6 milyon 861 bin metrekarelik alan için ‘ÇED olumlu’ kararı verdi.

Avdan Platformu, konuyla ilgili bugün Denizli Basın Merkezi’nde açıklama yaparak hukuki sürecin başlatılacağını belirtti.

Açıklamanın ardından katılımcılara Avdan bölgesinde yetişen zeytin ve çıkartılmak istenen kömür ikram edildi. Katılımcılara “Zeytin mi kömür mü? Hangisini yemek istersiniz?” diye soruldu.

Basın açıklamasını Avdan Platformu Sözcüsü avukat Ozan Orpak yaptı.

’30 MİLYON TON KÖMÜR ÇIKARTILMAK İSTENİYOR’

Basın açıklamasını Avdan Platformu Sözcüsü avukat Ozan Orpak yaptı. Orpak, 13 Ocak 2022 tarihinde verilen acele kamulaştırma kararı ile birlikte Avdan’da açık kömür madenciliği yapılmaya başlandığını söyleyerek “Böylece Avdan artık eski Avdan değil. Verimli araziler sadece bir kömür yatağı haline geldi. Yüzlerce ağaç söküldü. Su kaynakları zarar gördü ve görmeye devam ediyor.” dedi.

Orpak açıklamasının devamında “Buradan yıllık 2 milyon ton kömür üretim planlayan şirket, üretilecek kömürün, proje alanına 130 kilometre mesafede yer alan Yatağan Termik Santrali’ne hammadde olarak sevkiyatını planlamaktadır. Bu karar ile toplam 30 milyon ton kömür çıkarmak isteyen şirket, 2032 yılına kadar Tavas ve Denizli’ye kömür tozu solutmaya devam etmek istemektedir. Bu ÇED olumlu süreci içinde dava hazırlığına başlayıp, bu kıyıma dur demek için mücadele edeceğiz” diye konuştu.