Tavaslılar birlikte seslendi: Buradan gitmeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 13 Ocak’ta Denizli Tavas’a bağlı Avdan mahallesine açık kömür ocağı işletmesi kurulması için acele kamulaştırma kararı imzalamasına köylüler tepki gösterdi.

Tavaslılar bir araya gelerek acele kamulaştırma kararına tepki gösterdi.
Google Haberlere Abone ol

Mükerrem Yollu

DENİZLİ - Denizli’nin Tavas ilçesinde kömür ocağı işletmesi için acele kamulaştırma kararı 13 Ocak’ta verildi. Yayınlanan karara göre, kömür ocağı işletmesi için linyit çıkarılmak üzere, 3 milyon 764 bin metrekarelik bir alan acele kamulaştırıldı. Yaklaşık 600 futbol sahası büyüklüğünde olan alanda kömür ocağı işletmesi kurulursa üç mahallenin taşınmak zorunda kalacağı, 10 mahallenin ise ekolojik olarak olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor.

KARAR DANIŞTAY’A GİDECEK

Bölge halkı yapılmak istenen kömür ocağı işletmesine karşı çıkıyor. Tepkilerini dile getirmek için Avdan mahallesinde bir araya gelen köylüler, önümüzdeki hafta acele kamulaştırma kararını Danıştay’a taşıyacaklarını söyledi.

Bir köylü zeytin ağaçlarından yağ elde ettiğini belirterek ağaçları torunları için diktiklerini söyledi. Köylü konuşmasında, “Babalarımızdan kalan neredeyse 100 dekar tarlamız var. Biz asla gitmeyeceğiz. 200 fidanımız var bu sene 200 tane daha dikeceğiz. Hepimiz kendi yağımızı yiyoruz dört senedir. Dört sene evvel kömür ocağı vardı. Bizim tarlaya bir kilometre uzaklığı yoktu. Ama zeytinimiz olmuyordu tozundan dolayı. O gitti, dört senedir yağımızı yiyoruz. 100 ağacımız var. Buradan yağ yiyoruz. Bunun nasıl olmayacak tozu? Benim torunlarım var, onlar gelecek. Ağaç toplamaya geliyor, zeytin toplamaya geliyor. Biz kendimiz için değil, torunlarımız için daha da dikeceğiz” şeklinde konuştu.

‘HEMEN SONUÇLANACAK BİR DAVA DEĞİL’

Büyük Menderes İnisiyatifi de alanda köylülere destek vererek yapılacak kömür ocağının çevresel olumsuzluklarına değindi. Bölge halkının avukatlarından Avdanlı Ozan Orpak, “Bizim amacımız yürütmeyi durdurma. Yani yapılacak olan işlemi durdurma. Peki, olmadı ne yapacağız? Ben açıkçası kendi toprağıma sokmam. Çünkü devam eden bir dava olacak. Bu uzun bir dava. Hemen sonuçlanacak bir dava değil. Buraya bilirkişiler gelecek. Biz buraya mahkemelerle keşfe geleceğiz. Gelen kişiler tarafsız ve bağımsız bilirkişiler olacak. O zaman da derdimizi anlatacağız. Biz bu işi gündemde tutmazsak, unutulursak, bizi de unuturlar. Derdimiz unutulmamalı. Derdimiz bir olmak; ne siyasetmiş ne Ahmetmiş ne Mehmetmiş. Derdimiz evimiz, başka hiçbir şey değil” dedi.

‘KAMULAŞTIRMA YAPMAK HİÇBİR AKLA SIĞMIYOR’

Büyük Menderes İnisiyatifi sözcülerinden Ahmet Ergun, alandan çıkarılmak istenen kömürün kalitesizliğine değinerek bunun için kamulaştırma yapılmasına tepki gösterdi. Ergun, “Burada kömür ocağı yaklaşık yaklaşık 10 yıldır var. Bu kömür ocağının kilo, kalori hesabı yapılmış, yani bu topraklarda aşağıdan çıkması beklenen kömürün kilo kalorisinin, yetersiz olduğu daha önceden biliniyor. Böyleyken, kilo kalorisinin bir termik santralde veya bir termik santralin tribünlerinde yakılmasıyla alakalı bir güç vermeyeceği bilinirken, orada 10 dönümlük arazide kömür aranmakta. Bunu bırakıp 3 milyon 700 bin metrekare bir alana kamulaştırma yapmak hiçbir akla sığmıyor. Bu akla sığmayan şeyi, köylünün önce kendisine kabul ettirmesi lazım” diye konuştu.

‘TAVAS BAŞARIR, YETER Kİ BİR OLUN’

Büyük Menderes İnisiyatifi sözcülerinden Mustafa Çallıca halka mücadele çağrısı yaparak Tavas’ta geçen yıl gerçekleşen termik santral mücadelesini örnek gösterdi. Mustafa Çallıca, Seki, Altınova ve Solmaz mahallelerinin başardığını Avdan mahallesinin de başarabileceğini söyledi. Çallıca açıklamasında, “Tavas Ovası, Denizli'nin en büyük ovası. Tavas Ovası, tarımsal geliri ve hayvancılık gelirinde Denizli'nin en önde gelen ovası. Burada yapılacak olan, muhtarın tek başına değil, bütün Tavas’ın muhtarlarının, ziraat odası başkanlarının bir olması. Muhtarlara tam destek vereceksiniz. Bu kararı alanlar, oturup aldığı kararı değiştirecek. Devletin hâlâ vicdan sahibi, hakimi, savcısı, bilim insanları var. Doğru raporlar yazıyorlar, doğru kararlar alıyorlar. Korkmayın. Altınova başardı, Seki başardı Solmaz başardı. Tavas başarmaya hazır. Tavas başarır. Yeter ki bir olun, muhtarlara ve ziraat odasına sahip çıkın” ifadelerini kullandı.