Ava giderken hayvanseverlere 'tuzak' kurdular: Bakanlığın masraf oyunu

Erzurum İdari Mahkemesi, av ihalelerine karşı açılan davada yargılama giderlerini hayvanseverlere yükledi. Avukat Kaya, bakanlığın duruşmalı mahkemelerle hayvanseverleri yıldırmak istediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

DUVAR - Erzurum 3. İdare Mahkemesi, Bingöl ve Erzurum illerinde yaban keçisi ve dağ keçisi av ihalelerine ilişkin açılan iptal ve yürütmeyi durdurma davalarında ret kararı verdi. Her iki ildeki av ihalesi davalarını ayrı ayrı karara bağlayan Erzurum İdare Mahkemesi, 12 Aralık 2022 tarihli kararında, mahkeme masraflarının ve 11 bin TL’lik bakanlık avukatı vekâlet ücretinin de davacı hayvanseverler tarafından ödenmesine hükmetti.

Avukat Özlem Kaya, önceki yıllarda yargılamaların duruşmasız yapıldığını ancak bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, hayvanseverleri yüksek mahkeme masraflarıyla caydırmak için özellikle duruşmalı yargılama istediğini ileri sürdü.  

Avukat Özlem Kaya

MAHKEME: AV İHALELERİ HUKUKA UYGUN

Mahkeme, davaları ret gerekçesinde, avlanacak kotaların bilimsel analize dayanarak belirlendiğini ve avlanma ile popülasyonun artırılacağını belirtti. Ayrıca mahkeme, av ihalelerinin hukuka uygun olduğuna hükmetti.

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve Bern Sözleşmesi’ne de atıfta bulunulan mahkeme kararında,  ‘bakanlığın üniversitelere hazırlattığı teknik rapora da değinildi. Buna göre, Bursa Teknik Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi’nden yaban hayati konusunda uzman akademik kişilerce 23 Mayıs 2022 tarihli teknik rapor hazırlandığı ve yaban hayvanlarının sayısının belirlendiği, bakanlıkça belirlenen kotaların avlanmasının popülasyonun devamına herhangi bir olumsuz etkide bulunmayacağı, aksine yaşlı erkek popülasyonların alınması ile popülasyon dinamiğinin ve eşleşme oranın artacağı, avlanacak yaban hayvanı sayısının belirlenmesinde bilim ve fen açıdan isabetsizlik bulunmadığı’ savunuldu.

‘BAKANLIK ÖZEL ÇALIŞMA YÜRÜTTÜ’

Bingöl ve Erzurum illerindeki av ihalelerine karşı hayvanseverlerin açtıkları davada, gönüllü vekillik yapan avukat Özlem Kaya önceki yıllarda yargılamaların duruşmasız yapıldığını ancak bu yıl bakanlığın hayvanseverleri yüksek mahkeme masraflarıyla caydırmak için özellikle duruşmalı yargılama istediğini söyledi.

Davayı kaybettikleri için yargılama giderlerinin davacılara yüklenmesinin idare hukuku usulü olduğunu söyleyen Kaya, hayvanseverlerin masraflarla caydırılmak istendiğini belirtti: “Önceki yıllarda ne biz ne de davalı idare duruşma talep etti. Bu durum, isteğe bağlı. Bu yıl, davalı idare, duruşmalı talep ederek mahkeme vekâlet ücretinin daha yüksek olmasını sağladı. Bununla hayvanseverleri caydırmak istiyorlar. Bundan ciddi anlamda gelir elde edecekler. İdare mahkemeleri sıfatıyla bakılan mahkemelerde, duruşmalı vekâlet ücreti 11 bin TL civarı. Danıştay’ınki daha yüksek rakamlara tekabül ediyor. Yargılama zaten çok maliyetli bir işlem. Duruşmalı ya da duruşmasız talep arasında maliyet farkı oluyor.”

Kaya, bakanlığın yaban hayvanlarını ve hayvanseverleri gelir kapısı olarak görmesinin çok rahatsız edici bir şey olduğunu ifade etti. Teknik raporun idare tarafından hazırlatıldığına dikkat çeken Kaya, tarafsız, denetlenebilir bilirkişiler tarafından rapor hazırlanması gerektiğini söyledi.

Karara itiraz edeceklerini söyleyen Kaya, şöyle konuştu: “İdare Mahkemesi bu yılki davada, altı üniversitenin hazırlamış olduğu teknik rapora dayanarak av ihalelerini hukuka uygun buldu. Tarım ve Orman Bakanlığı bu yıl tedbir aldı, üniversitelere bir rapor hazırlatarak avlanmayı gerekçelendirdi. İdare, bu yıl av ihalelerinin iptal edilmemesi için özel çalışma yapmış. Bu durum, önceki yıllardan farklı.”

Veteriner hekim Askar Altınöz

‘HAYVANSEVERLERE GÖZDAĞI VERİLİYOR’

Erzincan ilinde yaşayan veteriner hekim Askar Altınöz, mahkeme kararını eleştirerek yaban hayvanlarının avlanmasının önünün açılmasına ve yüksek mahkeme giderlerinin hayvanseverlere yüklenmesine tepki gösterdi. Yargılamaların duruşmalı yapılarak avukat vekâlet ücretlerinin hayvanseverlere kesildiğini söyleyen Altınöz, “Biz hayvanseverlere gözdağı vermek istiyorlar. Para cezası keser gibi 11 bin TL de masraf yüklemişler. Amaç, hayvanseverleri cezalandırmak” dedi.

Altınöz, şöyle devam etti: “Mahkeme kararında üniversitelerin raporlarına yer verilmiş. Onlar üniversite ise ben de veteriner hekimim. Yaşlı erkek yaban keçilerinin avlanması ile popülasyon artmaz. Böyle bir bilimsel rapor olamaz. Bu raporlara imza atanlar kimse, onları da teşhir edeceğiz. Danıştay kararları açıktır, bakanlığın yaptığı hukuku dolanmaktır. Para cezası keserek bize gözdağı vermeleri, biz hayvanseverlere geri adım attıramayacak. Avlanmaya izin vermeyeceğiz.”

NE OLMUŞTU?

Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü 15 Eylül 2022 tarihinde, 2022-2023 Av Turizmi Talimatnamesi kapsamında Bingöl’de 4 yaban keçisi, 4 çengel boynuzlu dağ keçisi; Erzurum ilinde ise 4 yaban keçisinin avlanması için ihaleler gerçekleştirdi.

Erzincan Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Güler Öztürk ve veteriner hekim Askar Altınöz, BERN Sözleşmesi ile koruma altına alınan yaban ve dağ keçilerinin avlanması için yapılan ihalelerin iptali için mahkemeye başvurdu.