Av yasağı kalktı: Bol balık, ucuz fiyat bekleniyor

Av yasağının kalkmasının ardından balık tezgahları da dolmaya başladı. Yaz sezonunda iki hatta üç kat artan balık fiyatları 1 Eylül’de kalkan av yasağı ile düşmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE- Eylül ayı Çanakkale’nin sardalyeye doyulduğu aydır. Eskisi kadar bol ve ucuz olmasa da, 1 Eylül’de kalkan avlanma yasağı, daha ilk birkaç günde kendini hissettirdi.

Çanakkale’de Saroz Sardalyesinin bollaştığı bu dönemde balık fiyatları dikkat çekti. Yaz sezonunda 250, hatta 300 liraya kadar çıkan sardalye balıkhanede 100, pazarda ise 70 liraya kadar düştü.

Balıkçılar kıştan umutlu, lüfer, çinekop, hamsi ve istavritin bu yıl bol olacağı düşünülüyor. Balık ne kadar bol olursa fiyatlar da o kadar düşüyor.

FİYATLARDA 3'TE 1 DÜŞÜŞ

Eskiden balıkçıların Çanakkale iskelesine yanaşarak, bekleyenlere poşetler ve kasalarla bedava balık dağıttığı kadar olmayacak belki, ama bu kış sezonu da balığın bol olacağı tahmin ediliyor. Çanakkaleli balıkçılar, fiyatların 3’te 1’e kadar gerilediğini, balık bol olursa daha da düşebileceğini dile getiriyor. Bu yıl palamudun fazla olmayacağını tahmin eden balıkçılar, buna rağmen, lüfer, çinekop, hamsi ve istavritte bolluk bekliyor.

Balıkçılar, av yasağının kalkmasıyla birlikte Saroz Sardalyesinin bol miktarda tutulduğunu dile getirirken, önümüzde aylarda lüfer ve çinekopta da bolluk beklediklerini dile getiriyor.

YASAK KALKTI, SOFRALAR SARDALYE GÖRDÜ

Balıkçı Ersin Erten, yaz sezonunda sardalyenin 300 liraya kadar çıktığını ifade ederek, yasağın kalkmasıyla birlikte bu fiyatın düştüğünü söyledi. Erten, “Palamut yok bu sene, bol bol lüfer bekliyoruz. Bu kış sezonunda çinekop ve lüferin çok olacağını düşünüyorum. Yasağın kalkmasıyla birlikte insanların sardalyeye ilgisi var. Pahalı olduğu için yazın yiyemediler” dedi.

Çanakkale Balıkhali’nden Yoldaş Kartal ise, sezon iyi başladığını, fiyatlar açısından memnun olduklarını dile getirirken, halde istenilen hareketlenmenin ise henüz başlamadığını söyledi. Sardalyenin daha fazla düşmeyebileceğini söyleyen Kartal, “çipura ve levrekte ise bolluk durumuna göre fiyatlarda düşüş olabilir. Balık bol olursa fiyatlar düşer tabii ki. İnşallah bu sene palamut ve lüfer olur olursa fiyatlar ucuzlayabilir” dedi

'HAMSİ VE İSTAVRİTE DOYACAĞIZ'

Nergis Uysal ise, yaz sezonunda balıkların fiyatlarının 3 katına kadar çıktığını söyledi. Uysal, “Av yasağının kalkmasıyla fiyatlar da düştü. Önümüzdeki dönemde fiyatların biraz daha ucuzlayacağını, hamsi ve istavritin daha yoğun olacağını düşünüyorum. Sarıkanat, çinekop daha başlamadı ama onların da bol olacağı öngörülüyor. Palamut bu sene daha az olacak. Fiyatlar daha da düşecek diye umut ediyoruz inşallah” dedi.