Atlantik Okyanusu akıntıları zayıflıyor: Küresel iklim felaketiyle karşı karşıyayız

İklim bilimciler, 1600 yılın en düşük seviyesinde olan Atlantik Meridyonel Devrilme Dolaşımı'nın (AMOC) durma noktasına geldiğine dair bulgular tespit etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya genelinde okyanus sirkülasyonunu sağlayan ve Kuzey Yarımküre ikliminin motoru olan Atlantik Meridyonel Devrilme Dolaşımı'nın (AMOC) durma noktasına geldiğine dair işaretler tespit edildi. Bilim insanları, ılık suyu tropik bölgelerden Kuzey Atlantik'e taşıyan Körfez Akıntısı'nın da bir parçası olduğu AMOC'un çökmesi halinde, 'küresel bir iklim felaketiyle' karşı karşıya kalınacağını bildirdi.

DENİZ SEVİYESİ YÜKSELECEK, YAĞIŞLAR DÜZENSİZLEŞECEK

1600 yılın en düşük seviyesinde olan akıntıların giderek zayıflamasıyla Kuzey Yarımküre'nin soğuyacağı, Atlantik'te deniz seviyelerinin yükseleceği, Avrupa ve Kuzey Amerika'da yağışların azalacağı kaydedildi. Öte yandan, Güney Amerika ve Batı Afrika musonlarının düzensizleşeceği, Amazon yağmur ormanları ve Antarktika buzullarında da tehlike riskinin artacağı belirtildi.

'KRİTİK EŞİĞE YAKLAŞILDI'

"İstikrarsızlaşma belirtilerinin şimdiden görünür olması, beklemediğim ve korkutucu bulduğum bir şey" diyen Almanya'daki Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'nden Niklas Boers, "Bulgular, AMOC'un kritik eşiğine yaklaştığını gösteriyor" ifadelerini kullandı. Karbon emisyonunun 'mümkün olan en düşük seviyede' tutulması gerektiğini söyleyen uzman, şöyle konuştu: "Atmosfere saldığımız en ufak karbondioksit ile AMOC'un çöküşünü tetikliyoruz."

'BİR UYARI NİTELİĞİNDE'

İrlanda'daki Maynooth Üniversitesi'nden Levke Caesar ise mevcut çalışmaların 'olası bir çöküşün' kesin zamanlamasını vermediğini aktardı. Caesar, "Bu araştırmalar, AMOC'un çöküşünün düşündüğümüzden daha yakın olduğuna dair bir uyarı niteliğinde" dedi. (DIŞ HABERLER)