Associated Press: Donetskliler maddi yetersizlikten ötürü geri dönüyor

AP, Ukrayna'nın doğusundaki savaş nedeniyle evlerini terk eden nüfusun diğer kentlerden maddi yetersizlik nedeniyle ayrılmaya başladığını, çatışma bölgelerine yakın evlerine geri döndüğünü aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki Donetsk yönetimine bağlı bölgelerde saldırılar ve çatışmalar nedeniyle evlerini terk eden Ukraynalıların maddi yetersizliklerden ötürü geri dönmek zorunda kaldığı duyuruldu. 

Associated Press'in (AP) görüştüğü Donetskliler farklı kentlerde iş olanaklarındaki yetersizlikler nedeniyle evlerine geri döndüğünü ancak çatışmaların ön cephelerinde bulunan evlerinde can güvenliği riskinin bulunduğuna dikkat çekti. Haberde, Rusça konuşan bölge halkının ise ülkenin diğer bölgelerinde "hoş karşılanmadığı" izlenimine de yer verildi. 

Anna Protsenko isimli Donetsklinin iki ay Pokrovsk kentinde kaldıktan sonra iş bulamadığı için geri döndüğü ve iki gün sonra roket saldırısında hayatını kaybettiği belirtilen haberde, benzer nedenlerle eve geri dönen bölge halkının aynı akıbeti yaşamaktan endişelendiği ifade edildi. AP'ye konuşan Anastasia Rusanova, "Bizi başka bir yerde işe almıyorlar ve kira ödememiz gerekiyor. Gidecek hiçbir yer yok. Ancak burada, Donetsk'te 'her şey bizim'" dedi. 

'KRAMATORSK'TA İNSANİ YARDIM SAĞLANIYOR'

Haberde, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının başladığı 24 Şubat'ın ilk günlerinde Kramatorsk bölgesinde 220 bin olan nüfusun 50 bine düştüğü ancak son günlerde bu sayının 68 bine yükseldiği bilgisi de yer aldı. 

Kramatorsk'a bağlı Malotaranivka köyüne dönen 82 yaşındaki Tamara Markova ve oğlu Mykola Riaskov ise göç ettikleri Dnipro kentinde geçici barınakta yalnızca beş gün kalabildiklerini anlattı. Hava saldırısı sirenleri çaldığında komşularıyla sığınakta beklediklerini belirten Markova, en azından ayda bir kez insani yardım ulaştırıldığını belirterek "Yeterince iyi" yorumu yaptı. 

'DNİPRO'DA KİRA FİYATLARI ÖDENEMİYOR'

Oksana Tserkovnyi de Dnipro'da iki gün kaldıktan sonra evine geri dönenler arasında yer alıyor. 10 yaşındaki kızıyla gittiği Dnipro'da ev tutmak istediğini ancak yüksek kira fiyatlarını ödeyemediklerini belirten Tserkovnyi, "Bir stüdyo daire fiyatı ayda 6 bin grivnadan (200 dolar) başlıyor" dedi. Tserkovnyi, kömür madenindeki eski işine geri dönmeyi planladığını belirtti.

Pokrovsk Belediye Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise kente gelen Ukraynalıların yaklaşık yüzde 70'inin geri döndüğünü tahmin ettikleri ifade edildi. Pokrovsk'a dönen 18 yaşındaki garson Karina Smulska ise AP'ye yaptığı açıklamada "Bize kim yardım edecek?" dedi. (DIŞ HABERLER)