Askerler ölmüştü: Nepal, Rusya ve Ukrayna için çalışma izni vermeyecek

Nepal, en az 10 vatandaşının Rusya için savaşırken Ukrayna'da ölmesi üzerine Rusya ve Ukrayna'da çalışmak üzere çalışma izni verilmesini geçici süreyle durdurma kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya ordusunda görev yapan en az 10 Nepalli askerin hayatını kaybetmesinin ardından Nepalli yetkililer vatandaşlarına Rusya ve Ukrayna'da çalışmak üzere verilen izinlerin ikinci bir emre kadar durdurulduğunu açıkladı. Nepal, Rusya'dan vatandaşlarının orduda görevlendirilmemesini ve tüm Nepalli askeri geri göndermesini istedi.

Reuters'ın aktardığına göre, Nepal hükümeti, yaklaşık 200 Nepal vatandaşının Rusya ordusunda görev yaptığını, yaklaşık 100 Nepallinin ise kayıp olduğunu tahmin ediyor. 

'VATANDAŞLARIMIZIN GÜVENLİĞİ İÇİN'

Ülkenin yabancı istihdam departmanından bir direktör, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna için verilen çalışma izinlerini geçici olarak durdurma kararının can kaybını en aza indirmeyi amaçladığını ve ikinci bir emre kadar geçerli olacağını söyledi. Direktör, "Bu, vatandaşlarımızın güvenliği için" ifadelerini kullandı.

Nepalli göçmen işçilerin yurtdışında çalışmak için hükümetten çalışma izni alması gerekiyor. Bu, işçilere acil bir durum halinde devlet desteği verilmesini ya da ölümleri durumunda ailelerine tazminat verilmesini mümkün kılıyor. Milyonlarca Nepal vatandaşı, Güney Kore, Malezya ve Orta Doğu'daki fabrikalarda ve inşaatlarda çalışıyor. Son iki yıl içinde 800'ü aşkın Nepallinin Rusya'da askeri olmayan işlerde çalışmak için izin aldığı biliniyor. 

PUTIN'DEN 'VATANDAŞLIK' KARARNAMESİ

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yayınladığı bir kararname ile Ukrayna'da savaşan yabancı ülke vatandaşlarına vatandaşlık verileceği açıklandı.

Kararname uyarınca, Ukrayna'da savaşmak üzere sözleşme imzalayan kişiler, kendileri, eşleri, çocukları ve anne-babaları için de Rusya pasaportu almak üzere başvuruda bulunabilecek. Bu kişilerin Rusya ordusuyla en az bir yıllık sözleşme imzalaması gerekecek. Kararnameye göre, bu kişilerin arasında düzenli silahlı kuvvetlerle ya da diğer askeri oluşumlarla sözleşme imzalayanlar da yer alacak. (DIŞ HABERLER)