Arzu Çerkezoğlu ITUC PERC Genel Başkan Yardımcılığına seçildi

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Avrupa Bölge Konseyi 5. Genel Kurulu Brüksel’de düzenlendi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ITUC PERC Genel Başkan Yardımcılığı görevine seçildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Avrupa Bölge Örgütü (PERC) Genel Kurulu 5 Aralık 2023 tarihinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlendi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu PERC genel başkan yardımcılığına seçildi.

Avrupa kıtasında işçi hakları, ekonomik durum ve siyasi gelişmelerin tartışıldığı kongrede 2023-2027 yılları için eylem programı hazırlandı. Kongre’de uluslararası asgari ücret düzenlemesi vergi adaleti, iklim krizi ve dijitalleşmenin istihdama etkileri, grev hakkı gündemlerinin yanı sıra Ukrayna, Karabağ ve Filistin üzerine tartışmalar yapıldı. ILO temsilcileri ve Avrupa Parlamentosu milletvekilleri bölgedeki siyasi durum ve çalışma hayatına ilişkin çalışmalar hakkında bilgiler verdiler.

 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu genel kurulda yaptığı konuşmada Küresel Haklar Endeksi’ne göre Türkiye ve Belarus’un Avrupa kıtasında işçi hakları açısından en kötü iki ülke olduğunu hatırlattı. Çerkezoğlu, sadece Doğu Avrupa veya Balkanlar’da değil İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerde bile sendikal hakların saldırı altında olduğunu belirtirken işçilerin yaşama koşullarını iyileştirmek için grev hakkı başta olmak üzere sendikal hakları korumak gerektiğini söyledi.

PERC Genel Sekreterliği görevini aynı zamanda ETUC Genel Sekreteri olan Esther Lynch yürütüyor. Lynch tüm dünyada olduğu gibi Avrupa’da da işçilerin çoklu bir kriz ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Esther Lynch “Savaşlar, çatışmalar, işçi haklarına yönelik saldırılar, demokrasi ve insan haklarının suiistimal edilmesi, geçim sıkıntısı, güvencesiz çalışma, iklim krizi, teknolojik krizler işçilerin ve ailelerin yaşam koşullarını kötüleştiriyor. Bunu durdurmak için sendikalarımızı yenilemeli ve güçlendirmeliyiz” dedi. (HABER MERKEZİ)