Artuklu gündemden düşmüyor: Odyolog kadrosu için hemşirelik şartı

Artuklu Üniversitesi bu kez Odyoloji bölümü öğretim üyesi ilanıyla gündemde. İlanda 'hemşirelik' ve 'nöroloji' alanlarından uzmanlık şartı yer aldı. Odyoloji Derneği Başkanı Topkan: İlan düzeltilsin.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) yönetmelik değişikliğiyle “İlanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara yer verilmez” hükmünü getirmesi “kişiye özel kadro” tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin sitesinde yayınlanan iki ayrı akademik kadro ilanında istenen “özel şartlar” dikkat çekti. Üniversite, Odyoloji bölümlerine alınacak adayın doktorasını hemşirelik ve nöroloji alanında alması gerektiğini duyurdu.

Üniversite tarafından yayımlanan ilanda Odyoloji bölümü Dr. öğretim üyesi ilanına başvuracak adayların, “Doktorasını hemşirelik alanında yapmış olup iç hastalıkları hemşireliği ile ilgili çalışmaları olmak” şartı konuldu.

Diğer bir Odyoloji bölümü Dr. öğretim üyesi ilanında ise, “Uzmanlığını Nöroloji alanında almış olup Sağlık Bakanlığı onaylı ozon uygulaması sertifikasına sahip olmak ve Epilepsi hastalarında PON1 aktivitesi ve MDA düzeyleri üzerine çalışmaları bulunmak” ifadeleri yer aldı.

ODYOLOJİ DERNEĞİ’NDEN TEPKİ

Artuklu Üniversitesi’nin ilanından sonra Odyoloji Derneği sosyal medya hesaplarından duruma tepki gösterdi.

topkan
Odyoloji Derneği Başkanı Uzman Odyolog Leyla Topkan

Konuyu Gazete Duvar için değerlendiren Odyoloji Derneği Başkanı Uzman Odyolog Leyla Topkan, “Odyoloji, ‘işitme bilimi’ demektir” dedi ve uzmanlık alanı hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bu bilim dalında insanların işitme durumları ve denge kontrolleri incelenir. Bu incelemeleri gerçekleştirmede asıl amaç eğer var ise söz konusu olan işitme bozukluklarının ve denge kontrol bozukluğunun teşhis edilerek önlenmesidir. Odyologlar kliniklerde işitme, denge veya kulakla ilgili diğer problemleri olan hastalarla çalışan kulak uzmanlarıdır.”

Üniversitelerde eğitim ve eğitimin kalitesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Topkan, Artuklu Üniversitesi’nin ilanına itirazlarını ise şöyle dile getirdi: “Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü, Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji bölümüne öğretim üyesi ilanında odyoloji alanında herhangi bir eğitim almamış ve odyolojik bilgiye sahip olmayan Dr. Öğretim Üyesi pozisyonu için ‘Doktorasını hemşirelik alanında yapmış olup iç hastalıkları ile ilgili çalışmaları olmak” ayrıca diğer aday için ise ‘Uzmanlığını nöroloji alanında yapmış olup Sağlık Bakanlığı onaylı ozon uygulaması sertifikası olmak ve epilepsi hastalarında PON1 aktivitesi ve MDA düzeyleri üzerine çalışmaları bulunmak’ şartları aranmıştır.”

YÖNETMELİĞE AYKIRI

Topkan, Artuklu Üniversitesi’nin yayınlamış olduğu bu ilanın, YÖK akademik kadro istihdamı yönetmeliğine de aykırı olduğuna dikkat çekti.

Bu durumu Odyoloji Derneği olarak tepkiyle karşıladıklarını belirten Topkan, rektörlükten vermiş olduğu ilanı düzeltmesini ve Doktor Odyolog olarak değiştirmesini talep ettiklerini söyledi.

Topkan, “Ayrıca nasıl ki bir odyologtan hemşirelik, ebelik bölümünde hocalık yapması beklenmez ise bir hemşireden ve nörologtan da odyoloji bölümünde hocalık yapması beklenmemektedir. Değerli hocalarımızın kendi eğitim alanlarında akademik çalışmalarını sürdürmelerinin daha doğru bir karar olacağını düşünmekteyiz” dedi.

TARTIŞMALARIN ODAĞINDAKİ REKTÖR

Akademik başarı sırasında son üçte yer alan Artuklu Üniversitesi, son yıllarda benzer uygulamalarla gündeme geliyor. T-Üniversitenin torpilin, kayırmacılığın yoğun yaşandığı üniversitelerin başında geldiği iddia ediliyor.

Benzer uygulamaların üniversiteye rektör olarak atandığında “Ben Erdoğan’ın Mardin temsilcisiyim” sözlerini sarf eden Prof. Dr. Ahmet Ağırakça dönemiyle ve 2016’daki darbe girişiminden sonra birçok akademisyenin üniversiteden uzaklaştırılması ile başladığına dikkat çekiliyor.

Üniversitenin akademik başarısı geriye doğru giderken kendisi giydiği kıyafetlerle ve AK Parti’nin il yöneticileriyle yaşadığı polemiklerle gündeme gelen Ağırakça, bir öğretim görevlisine hakaret ederek, “Ben okulumda erkek olup da kız gibi davranan hoca istemem” demesiyle de haberlere konu olmuştu.

Amcaoğlunu fakülte sekreteri olarak atayan Ağırakça, bir ihaleden ötürü hakkında açılan soruşturma neticesinde maaş kesme cezasına çarptırılmıştı.

Ağırakça ile ilgili tartışılan konulardan biriyse dini mesajları, cemaatlerle yakın teması olmuştu. Bunu gizleme gereği duymayan Ağırakça, rektörlük görevinden alındıktan sonra Meclis’in hilafeti ihya edebileceğini söyledi.

Yerine Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’ın atanmasına sosyal medyadan tepki gösteren Ağırakça, sonradan sileceği mesajda, Erdoğan’a yanlış bilgi verildiğini ifade ederek “Mardin’e yapılacak en büyük kötülük yapılmıştır” demişti.

Ağırakça’nın rektör olduğu dönemde 'Yaşayan Diller Enstitüsü de, “tasarruf tedbirleri” gerekçesiyle özerkliğini kaybetmişti.

SAHİPLERİ BELLİ KADROLAR

Artuklu'da çoğu basına da yansıyan uygulamalardan birkaç örneği şöyle sıralamak mümkün:

* Mardin Artuklu Üniversitesi Genel Sekreteri Şahin Arpağ’ın eşi için üniversiteye özel kadro açılarak öğretim görevlisi yapıldığı iddia edildi.

Üniversitenin web sitesinde 6 Kasım 2017 tarihinden yayınlanan “Öğretim Elemanı Alımı” sınav sonuçları ilanına göre Mardin Sağlık Meslek Lisesi’nde Coğrafya Öğretmeni olan Mardin Artuklu Üniversitesi Genel Sekreteri Şahin Arpağ'ın eşi Sezin Arpağ MAÜ’ye bağlı Ömerli Meslek Yüksek Okulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümüne öğretim görevlisi olarak alındı.

* Üniveristede yaşanan bir diğer “adrese teslim kadro” olayı 4 Mayıs 2017 yılında ortaya çıktı. 5 kişilik yeni sözleşmeli personel kadrosunun sözleşme şartnamesine göre kimlere verileceğinin belli olduğu iddia edildi. 24 Nisan’da 5 personel kadrosu için ilana çıkan üniversitede bu kadrolardan 4’ünün sahiplerinin belli olduğu ileri sürüldü. Çünkü “Adrese teslim” çıkarıldığı ileri sürülen ilanda 5 kişilik akademik kadro için kişisel tarifler belirtiliyordu.

* Tarih Anabilim Dalı’nda 14 Eylül 2020 tarihinde yapılan doktora mülakatında ALES ve mezuniyet ortalaması yüksek olan adaylar mülakatta düşük puan verilerek elenmelerine neden olunurken, ALES ve mezuniyet ortalaması düşük olan adaylara ise mülakatta yüksek puan verilerek adayların kazanmasına neden olunduğu ileri sürüldü. Mülakatın ardından bazı adaylar, “Hakkımızı helal etmiyoruz” diyerek tepkilerini göstermişlerdi.

‘YETKİ AŞIMI YAPILDI’

* Mardin Artuklu Üniversitesi, 19.06.2020 tarihinde üniversiteye öğretim üyesi (Prof.-Doç.-Dr. Öğr. Üyesi) alımı için 31160 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan bir ilan duyurusu yaptı. Bu duyuruda "İslami İlimler Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Tasavvuf Ana Bilim Dalına bir Dr. Öğretim Üyesi Kadrosu" ilanı da mevcuttu ve söz konusu kadro için istenilen şartlar bölümünde ise herhangi “özel bir şart” belirtilmedi. Muhtemelen alınmak istenen İslami STK referanslı kişi de herhangi akademik bir yeterlilik görülmediğinden, “özel şart” belirtme gereği de duyulmadı.

Söz konusu geçmiş tarihli ilanda da görüldüğü üzere Dr. Öğretim Üyesi kadrosuna alım için herhangi bir şart belirtilmemiş olmasına rağmen yapılan başvurular, jürilere gönderilmeden Fakülte Yönetim Kurulu'nun keyfi kararıyla iptal edildi. Başvuranlardan birinin itirazı ve açtığı dava sonucunda, Mardin 1. İdare Mahkemesi 25.12.2020 tarihinde Fakülte Yönetim Kurulu'nun bu hususta “yetki aşımı yaptığına” hükmetti. Aynı kadroya alınmak istenen İslami STK referanslı kişi ise 30.10.2020 tarihli bir sonraki ilanda, “Ölüm, Şefaat vb.” şartlarla kadroya alındı.

OLAĞAN SKANDALLAR

Üniversitedeki skandallar dizisi bununla da kalmamıştır elbet. 24-26 Eylül 2020 yılında üniversite bünyesinde gerçekleşen II. Uluslararası Dil, Düşünce ve Din Bilimleri Kongresi’ne bildiri gönderen bazı akademisyenler, bildirileri kabul edildikten sonra ve gerekli ücreti ödemelerine rağmen kendilerine kongreyle ilgili geri dönüş yapılmadı. Kendileriyle iletişime geçilmedi, herhangi bir bilgi verilmedi, bildirilerini sunma imkânı tanınmadı.

Ayrıca bu akademisyenlerin sempozyum bildirileri tamamen keyfi sebeplerle kongre/sempozyum bildiri kitapçığına da alınmadı. Başlı başına skandal denebilecek bu ve benzeri uygulamaların Mardin Artuklu Üniversite’sinde sıradan ve olağan hale geldiği belirtiliyor.

EŞLERİNE ARAÇ TAHSİS ETTİLER

* YÖK, Mardin Artuklu Üniversitesi eski rektörü Ahmet Ağırakça ve mevcut rektör İbrahim Özcoşar dönemini içeren 22 Ağustos 2019 tarihleri öncesi ve sonrasına ilişkin soruşturma başlattı.

Soruşturma, ihaleye fesat karıştırma, yolsuzluk, usulsüz işlemler, ihtiyaçtan fazla genel sekreter ataması yapılması, rektör ve dekanların eşlerine usulsüz şekilde araç tahsisi yapılması ve keyfi atamalara ilişkin soruşturma başlatıldı. Kantin ve derslik ikmal ihaleleri de soruşturma kapsamında incelemeye alınmıştı.

* YÖK’ün 2020 yılında başlattığı soruşturma daha bitmeden bu sefer Rektör İbrahim Özcoşar hakkında Mardin Valiliği inceleme başlattı. Özcoşar, yayın hakkı Mardin Valiliği’nde olan “Artuklular” adlı kitabı, üniversite adına yeniden basmakla suçlanıyordu.

* Mardin ölçeğinde konuşulanlara bakılırsa Artuklu Üniversitesi’nin özellikle İslami STK’ların (Ensar Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti gibi) kıskacında bir üniversite olduğu, üniversite ile ilgili kararların önce buralarda alındığı, mevcut rektörün de bu camiadaki “ağabeylerinin” görüşüne göre hareket ettiği dillendiriliyor.