Ardern'den Çin'e: Anlaşamayacağımız konular var

Pekin yönetimini 'tutarlı bir şekilde hareket etmeye' çağıran Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, "Çin ile Yeni Zelanda'nın üzerinde anlaşamayacağı birçok konu olduğunu kabul etmeliyiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pekin yönetiminin Uygur Türklerine yönelik politikaları konusunda 'tepkisiz' kalmakla suçlanan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkenin en büyük ticaret ortağı olan Çin'i 'tutarlı bir şekilde hareket etmeye' çağırdı. 'İki ülke arasındaki farklılıkları aşmanın giderek zorlaştığını' söyleyen Ardern, "Daha önce, Uygur Türkleri hakkındaki ciddi endişelerimizi kamuya açık bir şekilde dile getirdik. Çin ile Yeni Zelanda'nın üzerinde anlaşamayacağı birçok konu olduğunu kabul etmeliyiz" dedi.

'YENİ ZELANDA, ÇİN'İN İÇ MESELELERİNE KARIŞMAMALI'

Çin Ticaret Zirvesi'nde konuşan Ardern, uzlaşı sağlanamayan konuların 'ikili ilişkileri rayında çıkarmayacağını' söyledi. 'Şincan'daki sorunların Çin'in iç meselesi' olduğunu ifade eden Çin'in Yeni Zelanda Büyükelçisi Wu Xi ise, "İlişkilerin sağlıklı gelişimini sürdürmek için, Yeni Zelanda'nın Çin'in içişlerine karışmamasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz ay, Five Eyes (Beş Göz) istihbarat ağının üye ülkeleri ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda, Çin'e Şincan'da Uygur Türklerine yönelik baskıları sonlandırma ve gözaltına alınanları serbest bırakma çağrısı yapmıştı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLINKEN: ÇİN, DAHA BASKICI VE SALDIRGAN

Daha önce Çin'in Uygur Türklerine ilişkin politikalarını 'soykırım' olarak niteleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin'in giderek 'daha baskıcı ve saldırgan' bir tutum sergilediğini belirtti. CBS televizyonunda iki ülke arasındaki gerginliğe ilişkin soruları yanıtlayan Blinken, bu sorunların 'askeri çatışmaya dönüşme ihtimalinin bulunmadığını' dile getirdi. "Çin'in ülke içinde daha baskıcı ve ülke dışında da daha saldırgan bir tutum izlediğine tanık oluyoruz" diyen Blinken, "Amacımız Çin'i baskı altına almak, durdurmak veya engellemek değil, Çin'in sınadığı bu kurallara dayalı düzeni sürdürmek" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)