Araştırma: Yunus ölümlerinde artışın nedeni Ukrayna savaşı olabilir

Araştırmacılar, Karadeniz kıyılarında ölü bulunan deniz memelileri sayısının Ukrayna savaşıyla arttığına dikkat çekti. Buna göre, yunuslar gürültü kirliliğinden kaçarken kıyıya vurmuş olabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna savaşı sürerken Karadeniz kıyılarında karaya vuran yunusların sayısında artış gözlemlendi. Bilim insanları ve araştırmacılar, Karadeniz'in kuzeyindeki askeri faaliyetlerin neden olduğu gürültü kirliliğinin deniz memelilerini Türkiye ve Bulgaristan kıyılarına sürüklemiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. 

The Guardian'ın haberine göre, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının başladığı 24 Şubat'tan bu yana Karadeniz'in Türkiye kıyılarında "tırtak" olarak bilinen delphinus delphis türü yunusların karaya oturmasında olağanüstü bir artış gözlemlendi. "Cetacean" grubundan deniz memelerinde de benzer bir durum söz konusu olduğu kaydedildi.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'na (TÜDAV) göre, bu süreçte Karadeniz'in batısında kıyıya vurmuş en az 80 hayvan ölü bulundu. TÜDAV Başkanı Dr. Bayram Öztürk, The Guardian'a yaptığı açıklamada, yunusların neredeyse yarısının balık ağlarına dolanması nedeniyle öldüğünü ancak diğer yarısında herhangi bir dolanma veya kurşun yarası izi bulunmadığını belirtti. 

Yunusların ölüm nedenlerinin halen muamma olduğunu belirten Öztürk, Karadeniz'in kuzeyinde savaş nedeniyle yüksek desibel ses ve sonar kullanımının ölümlerde etken olabileceği ihtimaline değindi, "Bilim her zaman kanıt ister" dedi. 

Ölüm nedenlerini araştırmak için yeterli bilgiye ulaşılamadığı ve savaş esnasında deniz memelilerini korumak için hiçbir protokol olmadığını belirten Öztürk, "Karadeniz'de onlarca gemi var ama sonarları ne sıklıkta kullandıklarını bile bilmiyoruz" diye konuştu.

'AKUSTİK TRAVMA ÖLÜM NEDENLERİ OLABİLİR'

Deniz memelilerinin iletişim ve diğer işlevleri için ses hayati önemde. Su altı gürültülerinin yapay nedenlerle artması deniz canlıları üzerinde ölümcül etkilere neden olabiliyor. Donanma gemilerinin su altı ve üstündeki diğer cisimleri tespit etmesini sağlayan sonar tekniğini kullanması da bu etkilerden biri olarak görülüyor.

Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi'nden Dr. Pavel Gol'din'e göre, yüksek seslere maruz kalınması sonucu oluşan akustik travma da deniz memelilerinin ölüm nedeni olabilir. Askeri faaliyetlerin neden olduğu sualtı gürültülerinin akustik travmaya yol açabileceğini belirten Gol'din, "Su altı gürültüsü hayvanları doğrudan öldürmeyebilir ancak ciddi şekilde rahatsız edebilir ve onlara zarar verebilir. Yunuslar ve diğer türler de bu seslerden kaçınmak için aşina olmadığı bölgelere gidebilir. Güneye toplu göçün nedeni bu olabilir" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)