Araştırma: Yapay zeka, demansı bir günde teşhis edebilir

Cambridge Üniversitesi'nden uzmanlar, demansı bir günde teşhis edebilecek bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Prof. Kourtzi, "Erken müdahale edersek, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabiliriz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de yapılan araştırmada, yapay zeka kullanarak demansı tek bir beyin taraması ile bir günde teşhis edebilecek bir sistem geliştirildi. Cambridge Üniversitesi'nden uzmanlar, yapay zekayla ayrıca acil tedavi gerekip gerekmediğinin de belirlenebileceğini aktardı.

'DAHA FAZLA HASARI ÖNLEYEBİLİRİZ'

"Erken müdahale edersek, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ve daha fazla hasarı önleyebiliriz diyen" Prof. Zoe Kourtzi, beyin taramalarında nörologların bile göremediği kalıpları yapay zekanın tespit edebileceğini belirtti. Demansı olabileceğinden şüphelenilen kişilerin beyin taramasından elde edilen veriler ile binlerce demans hastasının sonuçlarını karşılaştıracak bir algoritma geliştiren uzmanlar, erken teşhisin hasta sonuçlarını büyük ölçüde iyileştirebileceğini kaydetti.

SEMPTOM GELİŞMEDEN YILLAR ÖNCE TEŞHİS EDİYOR

Preklinik çalışmalarda, belirgin bir beyin hasarı olmasa bile semptomlar gelişmeden yıllar önce yapay zekanın demansı teşhis edebildiği ortaya çıkarıldı. 500 hastanın katılımıyla, Addenbrooke Hastanesi ve ülke çapındaki diğer hafıza kliniklerinde yapılacak denemeler yoluyla, algoritmanın klinik ortamda çalışıp çalışmadığı gözlemlenecek. (DIŞ HABERLER)