Araştırma: Pfizer/BioNTech aşısının tek dozu asemptomatik enfeksiyon riskini 4 kat azaltıyor

Cambridge Üniversitesi'nin çalışmasında, Pfizer/BioNTech aşısının tek dozunun asemptomatik enfeksiyon riskini dört kart azalttığı tespit edildi. Uzmanlar, "Bulgular, tek doz Pfizer/BioNTech aşısının, asemptomatik olan kişilerde pozitiflik oranını düşürdüğünü gösteriyor" açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de yapılan bir araştırmada, Pfizer ile BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşısının tek dozunun asemptomatik enfeksiyonların sayısını azalttığı ve virüs bulaşma riskini 'önemli ölçüde' düşürebileceği kaydedildi. Araştırma kapsamında, Cambridge'de sağlık personellerine her hafta yapılan korona virüsü testleri incelendi. Cambridge Üniversite Hastanesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Nick Jones, "Bulgular, tek doz Pfizer/BioNTeck aşısının, asemptomatik olan sağlık çalışanlarında pozitiflik oranını düşürdüğünü gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Pfizer/BioNTech aşısı yaptıran ve aşı yaptırmayan sağlık çalışanlarına ait verileri inceleyen ekip, aşılanmamış kişilerin korona virüsü testlerinin yüzde 0.80 oranında pozitif çıktığını tespit etti. Tek doz aşı olduktan 12 gün sonra yapılan testlerde ise pozitiflik oranının yüzde 0.20 olduğu kaydedildi. Cambridge Üniversitesi'nden Mike Weekes, "Bu, 12 günden daha uzun bir süre önce aşılananlarda, enfeksiyon riskinin dört kat azaldığına ve aşının yüzde 75 oranına koruma sağladığına işaret ediyor" dedi. 

Nüfusun yüzde 50'sine en az bir doz Covid-19 aşısı yapıldığını duyuran İsrail, geçtiğimiz hafta Pfizer aşısının, her iki dozu da yaptıran kişilerde hastalık riskini yüzde 95.8 oranında düşürdüğünü açıklamıştı. Aşının virüsün bulaştırılmasını da yaklaşık yüzde 90 oranında azalttığı tespit edilmişti.

İsrail Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasında, Pfizer aşısının asemptomatik vakalarda bulaştırmayı yüzde 89.4, semptomatik vakalarda ise yüzde 93.7 oranında azalttığı belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)