Araştırma: Korona virüsüne Afrika domuz vebası salgını zemin hazırlamış olabilir

Çin'de 2019 sonunda yayılan Afrika domuz vebası hastalığının, korona virüsünün hayvanlardan insanlara bulaşmasına zemin hazırladığı öne sürüldü. İngiliz ve Çinli bilim insanlarının yeni yayımladığı araştırmada, bu hastalık yüzünden Çin'de çok sayıda domuzun öldürüldüğü, bu nedenle yabani hayvanların gıda zincirine girdiği ve korona virüsünün insana geçişine ortam hazırlamış olabileceği savunuluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz ve Çinli bilim insanlarının ortak bir araştırması, küresel salgına yol açan korona virüsünün hayvanlardan insanlara bulaşması konusunda yeni bir tez ortaya attı. Araştırmada, Çin'de 2018'de patlak veren ve 2019'un son çeyreğinde bütün ülkeye yayılan Afrika domuz vebası hastalığının, Covid-19 salgınına zemin hazırlamış olabileceği savunuluyor.

Araştırmacılar, Çin'de bu dönemde tonlarca domuzun öldürülmesi sonucunda insanların alternatif et türlerine yöneldiğine ve vahşi hayvanlarla temasın arttığına dikkat çekerek, Covid-19'a sebep olan Sars-Cov-2 virüsünün insanlara bu süreçte sıçramış olabileceği tezini öne sürüyor.

Araştırmanın başyazarı olan Glasgow Üniversitesi öğretim üyesi ve viral genomik uzmanı Profesör David Robertson, "Eğer insanların gıda zincirine daha yabani yaşam türü girerse, bu durum temas fırsatlarını artırı. Sars-Cov-2 virüsünün insanlara geçme fırsatlarını çoğaltmış olursunuz" dedi. 

Afrika domuz vebası, domuzlarda görülen ve yüksek derecede bulaşıcı bir hastalık. Ateşli ve salgın şeklinde seyreden bu hastalığın tedavisi bulunmadığı için enfekte olan hayvanlar öldürülüyor.

Çin mutfağının en önemli et kaynağı ise domuzlar. Çin, yılda yaklaşık 55 milyon tonla, dünyadaki domuzların yaklaşık yarısının üretiyor. Ancak ülkede 2018 yılında patlak veren Afrika domuz vebası salgını 2019'ın son üç ayında tüm ülkeye yayılınca, domuz tedarikinde de ciddi kesintiler yaşandı. Domuzların taşınmasına getirilen kısıtlamalar ile çok sayıda hayvanın öldürülmesi sonucunda fiyatlar yükseldi ve ülke çapında alternatif et kaynağı arayışına gidildi.

Çinli ve İngiliz araştırmacılar da, işte bu dönemde yabani hayvanların ülkedeki gıda zincirine katılmaya başlandığını belirtiyor. Bu dönemde Çin'de toplam domuz nüfusunun yüzde 50 ila 60 arasında azaldığını söyleyen Robertson, bu durumun Sars-Cov-2 taşıyan hayvanların insanlarla temas ihtimalini artırmış olabileceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)