Araştırma: Hollanda'da Covid sonrası sendrom riski Türkiyeli göçmenler arasında daha yüksek

Amsterdam Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, Covid-19'a bağlı şikayetlerin 1 aydan fazla devam ettiği 'Post-Covid' sendromu göçmenler arasında daha yaygın.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda'da yapılan bir araştırma, Covid-19'a bağlı şikayetlerin bir aydan daha fazla sürdüğü 'Covid sonrası sendrom'un göçmenler arasında daha yaygın olduğunu ortaya koydu. Buna göre, 'Post-Covid sendromu' olarak da bilinen rahatsızlık, özellikle Türkiyeli göçmenlerde, göçmenlik geçmişi olmayan Hollandalılara göre yüzde 50 daha fazla.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, uzmanlar, göçmenlerin 'durumun varlığından haberdar olmamaları sebebiyle sessizce acı çektikleri' değerlendirmesinde bulundu.

'SEBEP, ÖNEMLİ ÖLÇÜDE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ'

Covid-19'a yakalanan ve bir aydan daha uzun şikayetlere yol açan Covid sonrası sendromunun nüfusa dağılımını araştıran Amsterdam Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilim insanları, Danimarka’daki Kopenhag ve İsveç’teki Stockholm üniversiteleri ile ortaklaşa yapılan araştırmada, Surinamlı, Faslı ve Türk ve Hollandalı hastaların verileri incelendi.

Ülkedeki en büyük göçmen gruplarından biri olan Türkiyeli nüfusun, Covid-19'a bağlı hastalık ve ölümlerde olduğu gibi, uzun süreli şikayetler açısından da büyük risk altında olduğu belirlendi. Göç ve sağlık uzmanı Prof. Dr. Charles Agyemang'a göre bu durum, önemli ölçüde fırsat eşitsizliğinden kaynaklanıyor.

'DURUMDAN HABERDAR OLMADIKLARI İÇİN SESSİZCE ACI ÇEKİYORLAR'

Agyemang'ın Hollanda medyasına yaptığı değerlendirmeye göre, göçmenlerin daha iyi ücret aldıkları bir işte çalışma oranı daha düşük. Bu da onların genellikle iş yerinde olmalarını gerektiriyor. Hollandalı profesör, bu nedenle hastalanan bir göçmenin evde kalma olasılığının daha düşük olduğuna işaret etti.

"Çünkü eve ekmek getirilmesi de gerekiyor" diyen Agyemang, uzun süreli şikayetleri olan göçmen topluluklarındaki birçok kişinin, durumun varlığından haberdar olmadıkları için sessizce acı çektiklerini kaydetti.

Araştırmaya göre, ciddi bir Covid-19 belirtisi ile doktora gitmek için daha uzun süre bekleyenlerin yoğun bakıma kaldırılma riski daha fazla.
Yoğun bakım hastaları ise normal hastalara oranla daha fazla uzun süreli şikayet yaşıyor.

Hollanda’da daha önce de Covid-19 salgını sorasında göçmen geçmişe sahip kişilerin virüse yakalanma, yoğun bakımda kalma veya ölme olasılığının, 'yerli nüfusa' oranla çok daha yüksek olduğu saptanmıştı. (DIŞ HABERLER)