Araştırma: Genetiği değiştirilen hamsterlar saldırganlaşıyor

Bilim insanları, gen düzenleme işleminin hamsterları korkutucu canavarlara dönüştürdüğünü duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

Noor Al-Sibai

ABD’de bulunan Georgia Eyalet Üniversitesi’nden (GSU) araştırmacılar, hamsterlar üzerinde gerçekleştirdikleri CRISPR (gen düzenleme) deneylerinde “sosyal davranışların ardında yatan biyolojik süreçlerin daha önce düşünülenden daha karmaşık olabileceğini keşfettiklerini” dile getirerek, yılın bilimsel açıdan en yetersiz ifadesini kullanmış olabilirler.

Devrimsel nitelikteki gen düzenleme teknolojisini kullanan GSU nörobilim ekibi, tekniğin hem insanlarda hem de hamsterlarda saldırganlık, iletişim ve sosyal ilişki kurmayla bağlantılı bir hormon olan ‘vasopressin reseptörünü’ devreden çıkarmanın, bu sevimli kemirgenlerin en karanlık içgüdülerini artırdığını keşfetti.

GSU’da nörobilim alanında araştırmacı olan H. Elliott Albers verdiği bir demeçte, “Vasopressin faaliyetini ortadan kaldırdığımızda hem saldırganlığı hem de sosyal iletişimi bastıracağımızı öngörmüştük” diyor: “Ne var ki bunun tam tersi gerçekleşti.”

Bilim insanları, özellikle de saldırganlıklarıyla bilinen Suriye hamsterlarını seçtiklerini belirtiyorlar; sosyal davranış araştırmaları alanında sağlam bir model sunuyorlar, çünkü sosyal organizasyonları, farelerde gözlemlenenden ziyade insanlarda görülene benziyor.

DR. FRANKENSTEIN’IN GÖLGESİ

GSU’nun araştırma ekibi, genleriyle oynanan hamsterlarda görülen saldırganlığı azaltma yönündeki çabalarının onları hem daha saldırgan hem de daha sosyal bir hale getirdiğini gördüğünde çok şaşırdı; bu, çocuk bahçelerinde görülen ve kötü cüceleri andıran zorba ufaklıkları akla getiren, kâbus gibi bir senaryoydu.

Albers, verdiği demeçte, bu “mantık dışı” bulguların “şaşırtıcı bir sonuç” ortaya koyduğunu belirterek sinirsel alıcıların (reseptörlerin) ve bağlantılı oldukları davranışların bireysel olarak açılıp kapatılamıyor olabileceğini ve bunu yapma girişimlerinin endişe verici sonuçlar yaratabileceğini söylüyor.

“Genleri düzenlenmiş hamsterların geliştirilmesi kolay olmadı” diyen Albers, konuşmasını bir başka yetersiz ifadeyle sona erdiriyor. Umarız insanlar üzerinde buna benzer bir deney yapmaya çalışmadan önce üzerinde biraz daha kafa yorarlar.


Yazının orijinali Futurism sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)