Araştırma: Dünyada gurbetçiler için en ucuz kent Ankara

ECA International şirketinin verilerine göre, dünyada gurbetçi işçiler için yaşam maliyeti en yüksek kent Hong Kong olurken en düşük kent Ankara oldu. Listede 207 şehir yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni bir araştırmada, dünyada yabancı çalışanlar için yaşam maliyetinin en ucuz olduğu kent Ankara olarak belirlendi. Dünyanın en pahalı üç şehri ise Hong Kong, New York ve Cenevre olarak açıklandı.

Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre, yaşam maliyeti verileri konusunda 50 yıllık deneyime sahip danışmanlık firması ECA International, "gurbetçiler" olarak tanımlanan işçilerin yaşadığı kentlerdeki durumla ilgili liste hazırladı. 

ECA'nın ölçümlemelerine göre, Türkiye'nin başkenti Ankara 120 ülkeden 207 şehrin yer aldığı listede en son sırada yer aldı. Ankara'nın geçen yıla göre beş sıra geriye düştüğü belirtildi. 

LONDRA 4. SIRADA

Buna göre, ABD'nin en kozmopolit şehri New York'un "expat" olarak adlandırılan işçiler için Hong Kong'dan sonra dünyanın en pahalı ikinci şehri olduğu belirlendi. Geçen yıl 4. sırada olan New York'un, kiraların ve gıda fiyatlarının aşırı artması üzerine, gurbetçiler için dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasına 2. sıraya yükseldiği açıklandı.

Değerlendirmede, yaklaşık yüzde 20 artan kira maliyetleri sonucu İngiltere'nin başkenti Londra 4. ve Japonya'nın başkenti Tokyo ise 5. sıraya yerleşirken yabancı çalışanlar için Çin'in şehirleri Şangay 8. ve Guangzhou 9. en pahalı yaşam bölgeleri oldu. Aynı sıralamada İsrail'in başkenti Tel Aviv en pahalı 6. sıradayken Çin'in başkenti Pekin ise 14. şehir olarak yer aldı.

Şirketin uluslararası görevlerde çalışanlar için yaşam maliyeti ödeneklerini hesaplamalarına yardımcı olan pazar araştırma şirketinin martta, bir fincan kahveden yarım kilo domatese kadar farklı ürünlerin maliyetini karşılaştırarak listeyi hazırladığı aktarıldı. (DIŞ HABERLER)