Araştırma: Covid-19'dan 48 saat koruyan burun spreyi geliştirildi

Birmingham Üniversitesi'nden araştırmacılar, korona virüsü enfeksiyonuna karşı koruduğu iddia edilen bir burun spreyi geliştirdi. Virüse karşı 48 saate kadar koruma sağladığı öne sürülen spreyin, burun içerisinde ince bir tabaka oluşturduğu ve virüsü 'kaplayarak' enfeksiyonu engellediği aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Covid-19 hastalığına karşı koruma sağladığı iddia edilen bir burun spreyi geliştirildi. Birmingham Üniversitesi'nden araştırmacıların ürettiği spreyin, korona virüsü enfeksiyonunu önleyebileceği ve virüse karşı 48 saate kadar koruma sağladığı öne sürüldü. Spreyin, İngiltere'de satışa sunulabileceği belirtildi. 

VİRÜSÜ 'KAPLAYARAK' KORUMA SAĞLIYOR

Araştırmaya göre sprey, kıvam artırıcı olarak bilinen iki maddeden üretildi. Spreyin, hazır gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılan ve deniz yosunlarından elde edilen karajenan ile 'gellan sakızı' olarak bilinen bir bileşenden geliştirildiği, bu maddelerin burundan giren virüsü 'kaplayarak' enfeksiyonu engellediği kaydedildi. Bu bileşenlerin, burun içerisinde ince bir tabaka oluşturarak koruma sağladığı iddia edildi. Araştırma henüz hakem incelemesine tabi tutulmadı. 

'BULAŞI DA ÖNLEYEBİLİR'

Virüslerin çoğunun burun yoluyla bulaştığını söyleyen araştırmanın baş yazarlarından Prof. Liam Grove, "Formüle ettiğimiz sprey koruma sağlıyor ama aynı zamanda virüsün insandan insana bulaşmasını da önleyebilir" dedi. Dr. Richard Moakes ise, spreyin hali hazırda onaylanmış ve kullanılan ürünlerden üretildiğini, bu yüzden üretimin 'seri bir şekilde başlayabileceğini' ifade etti.

'MASKE VE EL YIKAMANIN YERİNE GEÇMEZ'

Moakes, "Bu maddeleri bilinçli olarak kullandık. Haftalar içinde seri üretime geçerek insanların kullanımına sunabiliriz" ifadelerini kullandı. Bu tip ürünlerin el yıkama ve maske kullanımı gibi hayati önem taşıyan tedbirlerin yerini almayacağını dile getiren Moakes, "Spreyin yapacağı şey, virüs aktarımını önlemek ve bunu yavaşlatmak için ikinci bir koruma sağlamaktır" dedi. Uzmanlar, geliştirilen burun spreyinin sağlık çalışanları ve uçuş görevlileri gibi risk grubunda olan kişiler için faydalı olabileceğini riskli ortamlarda kullanılabileceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)