Araştırma: 5 sürüngenden biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, dünyadaki her beş sürüngen türünden biri yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Sürüngen yaşamına yönelik en büyük tehdidin habitat tahribatı olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nature dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, dünyada beş sürüngen türünden birinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu saptandı. Yaklaşık bin bilim insanın 2005'ten bu yana yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre 10 bin 196 sürüngen türünün yüzde 21'i "nesli tehlikede, kritik derecede tehlikede veya yok olmaya açık" olarak sınıflandırıldı.

EN BÜYÜK TEHDİT HABİTAT TAHRİBATI 

Araştırmada, kral kobra gibi sürüngenlerin, ormanlarda insan tahribatının fazlalaşması nedeniyle, çölde yaşayanlara göre yok olma tehlikesinin daha yüksek olduğu kaydedildi.

Duke Üniversitesinde ekolojist Stuart Pimm, bu çalışmanın çok önemli olduğuna işaret ederek, "Araştırma, tehdit altındaki türlerin nerede olduğu ve onları korumak için nerede çalışmamız gerektiği konusunda bilgi veriyor" dedi. Dünya çapında sürüngen yaşamına yönelik en büyük tehdidin habitat tahribatı olduğu ifade edildi.