AP: İsrailli milyarderin gemisine Hint Okyanusu'nda İHA saldırısı düzenlendi

ABD'li bir yetkili, İsrailli bir milyardere ait yük gemisinin Hint Okyanusu'nda hedef alındığını söyledi. Saldırının İran'a ait olduğundan şüphelenilen bir İHA ile gerçekleştiği belirtildi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'li bir savunma yetkilisi, ülke basınına yaptığı açıklamada, İsrailli bir milyardere ait Malta bandıralı bir geminin Hint Okyanusu'nda hedef alındığını iddia etti. Yetkili, "CMA CGM Symi" isimli gemiye, İran'a ait olduğundan şüphelenilen bir insansız hava aracının (İHA) 24 Kasım Cuma günü saldırı düzenlediğini ileri sürdü.

Associated Press'in (AP) haberine göre, ismini vermeyen ABD'li savunma yetkilisi, olaydan bir gün sonra yaptığı açıklamada, söz konusu konteyner gemisinin uluslararası sularda olduğu sırada 'üçgen şeklinde ve bomba yüklü' bir Shahed-136 İHA'sı ile vurulduğunu iddia etti. İHA infilak etti, gemide veya mürettebatta herhangi bir zarar vermedi.

'TAKİP SİSTEMİ SALI GÜNÜ KAPATILMIŞTI'

Yetkili, "Durumu yakından izlemeye devam ediyoruz" derken, ABD ordusunun neden saldırının arkasında İran'ın olduğuna inandığı konusunda açıklama yapmayı reddetti.

Öte yandan, Lübnan Hizbullahı'na yakınlığıyla bilinen Al-Mayadeen kanalı da bir İsrail gemisinin Hint Okyanusu'nda hedef alındığını aktardı. Kanal, haberinde ismi açıklanmayan kişileri kaynak gösterdi. Marsilya merkezli CMA CGM şirketi olayla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermezken, MarineTraffic.com verileri, geminin Otomatik Tespit Sistemi'nin Dubai'deki Jebel Ali limanından ayrıldığı salıdan bu yana kapalı olduğunu ortaya koydu. 

Associated Press, gemilerin güvenlik gerekçesiyle söz konusu sistemi açık tutması gerektiğine, fakat mürettebatın hedef olabileceklerini düşündüklerinde bu sistemi kapatma yoluna gidebildiğine dikkat çekti. Özel istihbarat şirketi Ambrey ise söz konusu sistemin olaydan günler önce kapatıldığına işaret ederek, "Bu durum, tek başına bunu kapatmanın bir saldırıyı önlemediğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu. 

'SYMI' IDAN OFER'İN ŞİRKETİNE AİT

Symi gemisi, Singapur merkezli Eastern Pacific Shipping şirketine, şirket ise İsrailli milyarder Idan Ofer'e ait. İsrail-Hamas çatışmalarının başladığı 7 Ekim sonrasında, 19 Kasım'da, ‘İsrailli şirketlere ait gemilere saldıracakları' tehdidi yineleyen Yemen'deki İran destekli Husilerin İsrail yük gemisini ele geçirdiği iddia edilmişti. Tel Aviv yönetimi ise söz konusu geminin İsrail'e ait olmadığını bildirmişti. İsrail ordusunun açıklamasında, Kızıldeniz'de alıkonulan geminin Türkiye'den Hindistan'a gitmek üzere yola çıktığı aktarılmıştı. (DIŞ HABERLER)