Antik mezarlar çıkan Minicity arazisi ‘Koruma’ gündeminde: AVM projesi daraltılacak

Antik mezarların bulunduğu eski Minicity arazisine AVM projesi, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda görüşüldü. AVM için hazırlanan projedeki inşaat alanının daraltılacağı öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Önceki yıllarda yüklenici firmalara verilen projelerle Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin zarara uğratıldığı iddialarıyla defalarca gündeme gelen Konyaaltı’ndaki eski Minicity arazisi, AVM inşaatı sırasında antik çağ mezarlarına rastlanmasıyla başlatılan arkeolojik sondaj ve kurtarma kazılarından sonra gündeme alındığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu toplantısında görüşüldü. 

Arazide yapılan arkeolojik sondaj ve kurtarma çalışmalarından bir görüntü

'AVM PROJESİ DARALTILACAK'

Antalya Müzesi denetiminde yapılan arkeolojik kazılarda, M.S. 6’ncı - 8’inci yüzyıllara tarihlenen 20 civarında üstü kiremit kaplı mezarın ve sikkelerin ortaya çıkması üzerine, alana yapılacak ‘Akdeniz Atatürk Kültür Sanat Eğlence Yaşam ve Alışveriş Merkezi’ projesi ile ilgili tartışmalar alevlendi. Alanın durumu ve koruma statüsünün belirlenmesi için Antalya Müzesi tarafından hazırlanan rapor, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na ulaştırıldı. İnşaat sahasından çıkan antik kalıntılardan sonra AVM projesinin devam edip etmeyeceği tartışılırken, Koruma Kurulu toplantısında AVM inşaatına, bölgedeki arkeolojik varlıkları dışarıda tutacak şekilde, alanın küçültülerek onay verilmesi görüşüldü. AVM planı için hazırlanan önceki projenin, antik çağ mezarlarının bulunduğu bölgeyi kapsamayacak şekilde daraltılarak yenileneceği öğrenildi.

Akdeniz Atatürk Kültür Sanat Eğlence Yaşam ve Alışveriş Merkezi projesi

'KONSEY: AVM İNŞAATI DURMALI'

Antik buluntularla nekropol olduğu anlaşılan alana AVM yapma projesinin durdurulmasını isteyen Antalya Kent Konseyi, sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı. Konseyin İmar ve Planlama Çalışma Grubu’nun antik mezarlara rastlanılan alandaki inşaat çalışmaların acilen durdurulması çağrısıyla yaptığı açıklamada, arkeolojik kalıntı yayılım alanının doğru tespiti, tescil ve koruma kararları sürecinin şaibelere yol açmayacak şekilde doğru işletilmesinin yasal zorunluluk olduğuna vurgu yapıldı.

Arazide yapılan çalışmalarda bulunan antik kalıntılar

'YAYILIM SAHASI TESPİT EDİLİYOR'

Alanın, 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescilli Olbia Antik Kenti yol güzergahında yer aldığına işaret edilen açıklamada, “Söz konusu alan üzerinde bir kısım arkeolojik verilere rastlandığı, Antalya Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’nce bilimsel araştırma çalışmalarının başlatıldığı ve kalıntıların yayılım sahasının tespit işlemlerinin devam etmekte olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Antalya Kent Konseyi, ortaya çıkacak kültürel miras kalıntılarının, yasal mevzuat çerçevesinde tespit ve tescil edilerek korunmasının yakın takipçisi olacaktır” denildi.

Olbia Antik Kenti yolu