Antik kent kazıları kitap oldu: 'Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan'

Metropolis Antik Kenti'nde yürütülen arkeolojik kazı ve araştırmalarda 30 yılı geride bırakmanın anısına hazırlanan 'Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan' kitabı yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sabancı Vakfı'nın destekleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle gerçekleştirilen Metropolis Antik Kenti kazıları, 1990'lı yılların başından bu yana sürüyor. 2003 yılından itibaren Sabancı Vakfı çatısı altında devam eden bu kazı çalışmalarında Akropolis, Tiyatro, Agora, Hamam Kompleksleri, Araplıtepe Kilisesi gibi birçok yapının yanı sıra 11 binden fazla tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.

Bu çalışmaların 30 yılını geride bırakmasının anısına hazırlanan "Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan" adlı kitap yayınlandı. 22 yerli ve yabancı araştırmacının da katkısıyla 444 sayfadan ve 30 farklı bölümden oluşan kitapta kentte gerçekleştirilen çalışmaların sonuçları aktarılıyor.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Sabancı Vakfı olarak geçmişten günümüze ulaştırılan bu kıymetli kentin anısına, tarihe bir not düşmek istedik ve kültürel mirasa saygı projesi olarak ‘Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan’ kitabını Cumhuriyetimizin 100. yılında yayınladık. Derin çalışmalar ve yoğun bir çalışma süreci sonucu hayata geçirilen kitapta Metropolis’te yaşayan medeniyetlerin, toplumların izlerini sürme fırsatını yakaladık. Bu değerli eserin hazırlanmasında büyük emeği geçen Metropolis Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek ve kazı ekibi başta olmak üzere, kitaba katkı veren yazarlara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Torbalı Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi ve Metropolis Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek de "'Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan' kitabı, Metropolis’te 1990’lı yılların başında başlayan arkeolojik kazı ve araştırmaların en güncel sonuçlarını arkeoloji bilimine ilgi duyan tüm okurlar ile paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Kitap yaklaşık beş yıllık bir çalışmanın sonucudur. Proje fikri, Metropolis’te farklı dönemlerde çalışmış araştırmacıların kendi uzmanlıkları ile ilgili yazıları, yalın bir dille hazırlayarak bir araya getirme düşüncesinden doğmuştur. Her kesimden okuyucunun kenti ve kent yaşamını zihninde canlandırabilmesi hedeflenmiştir. Bu projede yer almayı kabul eden ve yazılarıyla kitaba katkı sağlayan meslektaşlarıma içtenlikle teşekkür ederim” dedi.