Antep'te 16 saat çalıştırılan işçiler eve kar altında yürüyerek gitti

Antep'te yoğun kar yağışı sonrası 16 saat çalıştırılan işçiler, eve yürüyerek gitmek zorunda kalmalarına tepki gösterdi.

Antep'te işçiler kar yağışının işverenler tarafından kullanıldığını söyledi.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antep'te yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle pek çok yolda araçlar mahsur kaldı. Dün geceden beri süren yoğun kar yağışı kentte ulaşımı durma noktasına getirirken, işçiler evlerine yürüyerek dönmek zorunda kaldı.

Evrensel'den Mesut Baylav ve Deniz Kar'ın haberine göre, bazı işverenler kar yağışını fırsata çevirerek işçileri 16-18 saat çalıştırdı. Bir çok fabrikada işçiler yemek sorunu yaşarken bir işçi, “Aç karnına 16 saat çalıştırıldık” dedi. Bazı fabrikalarda işçiler 16 saat çalıştıktan sonra saatlerce yolu yürüyerek evlerine dönmek zorunda kaldı. İşçiler, hem yerel yönetime hem de işverenlere tepki gösterdi.

'BÜTÜN İŞÇİLER MAHSUR BIRAKILDI VE ÇALIŞTIRILDI'

Milat Halı’da çalışan bir işçi, bu hafta 4-12 vardiyasında olduğunu belirterek, “Gece servislerin gelmeyeceğini bize mesaj attılar. ‘Gece vardiyası gelmeyecek, siz bugün 16 saat çalışacaksınız’ dediler. Normalde 12 saatten fazla çalışmamız kanunen yasak. Aslında bu bir suç. Ama neredeyse Başpınar’daki bütün fabrikalarda bu oldu. Bütün işçiler mahsur bırakıldı ve çalıştırıldı” dedi. Sabah servislerinin de geç geldiğini belirten işçi, “Servislerin hepsi de gelmedi ve tıkış tıkış dönmek zorunda kaldık. Bir kaza olsa bunun hesabını kim verecekti? Yol boyunca inanılmaz görüntüler vardı. İşçiler Başpınar’dan yürüyerek evlerine dönmeye çalışıyordu. 10 kilometre yol. Bu devirde bu korkunç bir şey. İşçilerin diz boyu kar içerisindeki çırpınışları hakikaten korkunçtu. İşçiler bu haldeyken patronlar rahat yataklarında uyudular” diye ekledi.

'SANİYEYİ HESAPLIYORLAR'

Merinos işçisi kendilerinin de 16 saat çalıştırıldığını ifade ederek, “Sabaha kadar çalıştık, sabah gelip bir de ‘Diğer vardiya gelene kadar çalışın’ dediler. Biz ‘Çalışmıyoruz, bünyemiz kaldırmıyor’ dedik. Üretim dursaydı, bu halde olmazdık. Ama gel gör ki fabrikada geçtim bir günü, saniyeyi hesaplıyorlar saniyeyi” diye belirtti. Bir dokuma işçisi ise patronların işçileri 16 saatten de fazla çalışmaya zorladığını ancak işçilerin bunu kabul etmeyerek iş bıraktığını ifade etti. Çoğu fabrikaya yemek ulaşmadığını belirten işçi, “Yemek ulaşsaydı herhalde hiç fabrikadan çıkarmayacaklardı işçileri” dedi.

'HEM UZUN SAAT ÇALIŞTIRDILAR HEM DE YOLLARDA İŞÇİLERİ HEBA ETTİLER'

Mutlu Makarna fabrikasında ise işçiler 18 saat çalıştırıldı. Sabah vardiyasına gelmesi beklenen işçilerin servisleri gecikince işçiler iki saat daha çalıştırılmış oldu. Bir Mutlu Makarna işçisi “Kar yağışının faturası dahi bize kesildi. Bu kadar insafsızlık olmaz. Kar yağışı olacağı belliydi. Yerel yönetimler önlem almadıysa, yolları açamadıysa bunun sorumlusu biz mi oluyoruz da acısını biz çekiyoruz?” diye sordu.

Haliloğlu Çuval’da çalışan bir işçi ise okulların kar yağmadan bir gün önceden tatil edildiğini hatırlatarak, “Daha kar yağmadan okullar tatil ediliyorsa demek ki yoğun bir yağış geleceği belli. O zaman yerel yönetimler neden hiçbir hazırlık yapmamışlar? Çıkıp kar yağışına hazırız pozları vermekle olmuyor bu işler. Üstelik fabrikalarda neden üretime ara verilmedi? Ara verilmeyi geçtik, en az 16 saat çalıştırıldı işçiler. Yani patronların bir kaybı olmadı, işçinin değeri bir kez daha görülmüş oldu” dedi. İşçilerin yollarda perişan olduğunu belirten Haliloğlu işçisi, “Servislere bakıyorsun, hiçbirinin zinciri yok. Belediyeye bakıyorsun, çalışmıyor. Fabrikalara bakıyorsun, üretime ara vermiyor. Hem uzun saatler çalıştırarak hem de yollarda perişan ettiler işçileri” dedi.