Antalya’da toplu taşıma esnafının zam isyanı

Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Arslan, bilet gelirlerinin, akaryakıt zamlarıyla birlikte giderleri karşılayamaz hale gelmesi nedeniyle önümüzdeki hafta kontak kapatacaklarını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Akaryakıt zamları, toplu taşıma esnafını isyan ettirdi. Akaryakıt ve diğer girdilerde yaşanan fahiş artışlara tepki gösteren Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan, ek destek verilmezse önümüzdeki hafta araçlarını yola çıkarmayacaklarını açıkladı. Ulaşım esnafının ardı arkasına gelmeyen akaryakıt zamlarından sonra her geçen gün zarar ettiğini söyleyen Arslan, hizmet edemeyecek noktaya geldiklerini belirtti.

ZAMLAR ESNAFIN BELİNİ BÜKTÜ

Arslan “Son dönemde akaryakıta gelen yüzde 100 zamlar ve yolcu gelirlerimizin düşmesi otobüs esnafının belini büktü. Gelirlerimiz ile giderlerimizi karşılayamaz hale geldik. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden aldığımız mazot desteği 15 Ocak’tan itibaren kesildi. O günden beri, geçen her gün zarar ediyoruz. Bu sebeple değerli halkımızdan çok özür dileyerek, önümüzdeki hafta itibariyle hizmet edememe ile karşı karşıya olduğumuzu bildirmek istiyoruz” dedi.

ZARARIMIZ KARŞILANMIYOR

Pandemiden önce Antalya’da şehir içinde sefer yapan otobüslerde 350 bin civarında yolcu taşınırken şu anda bu rakamın 160 – 180 bin bandına gerilediğini vurgu yapan Arslan, sözlerine şöyle devam etti: “Belediyeye ait Ulaşım A.Ş.’nin 163 aracı var. Özel halk otobüsü olarak ulaşım hizmeti veren araç sayısı ise 489. Pandemi başladığından beri toplu ulaşım esnafının bu 489 aracının yaklaşık 300’ü sefer yapıyor. Belediyeye ait araçların giderleri her ay belediye bütçesinden karşılanıyor. Biz de aynı şekilde zararımızın karşılanmasını istiyoruz.

Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan

VERESİYE MAZOT VERMİYORLAR

Salgın sürecinde yolcu sayımız azaldığı, gelirlerimiz düştüğü için Büyükşehir Belediyesi’nden kilometre başına 1 lira akaryakıt desteği alıyorduk. Araçlarımız günlük 100 litre yakıt yakıyor. 100 litre yakıt, son akaryakıt zammıyla birlikte bin 500 lira oldu. Şu anda araçların günlük gelirleri yakıtı dahi karşılayamıyor. Kredi kartlarımız tıkandı, akaryakıt firmaları veresiye vermiyor. 15 Ocak’ta sona eren mazot desteğinin tekrar verilmesini istiyoruz. 

2018 yılından bugüne kadar 65 yaş vatandaşların toplu taşıma araçlarımıza biniş sayılarının katlanarak artması karşısında yapılan ödemelerin hâlâ 1000 TL olarak kalması esnafımızı üzüyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından hesaplarımıza aylık 32 bin-35 bin TL para yatırılıyor. Otobüs başı bir aylık maliyetimiz ise 70 bin TL civarında. Şu an sadece akaryakıt giderimiz bile aylık gelirimizi geçmiş durumda. Şoförlerimizin maaşını, SSK, trafik sigortası, kasko, bandrol, vergimizi, gelir vergimizi, KDV’mizi nasıl ödeyeceğiz?"

İSTANBUL MODELİ UYGULANSIN

Hükümetten akaryakıtaki ÖTV ve KDV'nin kaldırılmasını, bandrol vergisinden muafiyet uygulanmasını talep ettiklerini açıklayan Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden taleplerinin ise İstanbul modeli destek olduğunu belirterek şu öneride bulundu: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ulaşım esnafına yapılan kilometre oranında bedel ödüyor. Bize ise taşıdığımız yolcu oranında ödeme yapılıyor. Kilometre üzerinden destek aldığımız taktirde hem biz hem de taşınan mutlu olacak. Böylece her mazot zammında belediyenin kapısını aşındırmak zorunda kalmayacağız. Gelirimiz kullanım oranına bağlı olmayınca pandemi nedeniyle yolcu sayısında yaşanan düşüşlerden de etkilenmeyeceğiz. Büyükşehir’den esnafa destek olması için haber beklemekteyiz. Olumlu bir haber alamazsak Ulaşım Daire Başkanlığı’na bildirerek hafta içinden itibaren hizmet edemeyeceğiz.”

Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç

YOLCU ÜCRETLERİNE ZAM KARARI

Akaryakıta gelen zamlarla birlikte gelir gider dengesinde yaşanan sorunun çözümü için geçtiğimiz günlerde yolcu biniş ücretlerine zam yapıldığını belirten Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç ise konuya ilişkin şunları söyledi: “Toplu ulaşım esnafımızın yaşadığı sorunun farkındayız. O nedenle bu ay ulaşım tarifelerine yüzde 25 oranında zam kararı aldık. Kararla birlikte 4 TL 10 kuruş olan tam biniş toplu taşıma ücreti 5 TL 20 kuruşa çıktı. 3.65 TL olan emekli ve öğretmen taşıma ücreti 4.50 TL, 2.40 TL olan öğrenci 2.65 TL olurken, aktarma ücreti ise 1.50 TL oldu. Yaptığımız bu artış, bu ay toplu ulaşım esnafının gelirlerine de yansıyacak."