Antalya'da yarım asırlık döngü: Seçmen son 10 seçimde 'değişim' dedi

Antalya’da partilerin uzun değerlendirmeler sonucu karara vardıkları adaylar netleşiyor. AK Parti, CHP, İYİ Parti, DEM Parti ve TKP'nin aday belirlediği Büyükşehir'de TİP ise henüz aday çıkarmadı.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Antalya’da parti içi krizler ve anlaşmazlıklar nedeniyle adayların açıklanması uzun süre sürüncemede kaldı. AK Parti’nin Hakan Tütüncü, CHP’nin Muhittin Böcek, İYİ Parti’nin Nesrin Ünal, DEM Parti’nin Kemal Bülbül, TKP’nin ise Nazlı Ece Mutlu ile girme kararı aldığı Büyükşehir yarışında partiler çekişmeli bir seçim atmosferine şimdiden girdi. TİP ise Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne aday çıkarılması konusunda yoğun talep geldiği sinyalini verse de henüz aday çıkarmadı.

50 YILLIK BİR DÖNGÜ

Antalya seçmeni, son 50 yılda yapılan her seçimde oyunu hep değişimden yana kullandı. Kentin yarım asırlık tarihindeki hiçbir yerel seçimde bu döngü kırılmadı. Yani kentli, sandığa her gittiğinde kimi seçtiğinden ziyade kimi seçmediğine ilişkin irade ortaya koydu. Her 5 yıllık görev süresinde gördüğü hizmetten memnun olmadığını oy sandığına yansıtan kent seçmeni, son 10 yerel seçimde önceki seçtiği partiyi bir kez daha seçmedi, ‘değişim’ dedi. Her hizmet süresinin sonunda sandığa gitti ve diğer partiye oy verdi. AK Parti’nin iktidara geldiği dönemden sonra yapılan seçimlerde ise Antalya’nın seçmen tercihlerindeki bu zikzak CHP ile AK Parti arasında yaşandı.

AK Parti adayı Hakan Tütüncü 

TERCİH YENİLGİSİZ ADAY

AK Parti’de Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylık yarışında en güçlü iki isim Hakan Tütüncü ve Menderes Türel’di. Tütüncü 15 yıldır kesintisiz olarak Kepez Belediyesi'nin başında iken, Türel 2004 – 2009 ve 2014 – 2019 yılları arasında iki ayrı dönem Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı. Yani girdiği üç seçimde bir seçilip bir seçilmedi. Aslında Türel, Antalya’da ‘yaşam tarzına müdahale’ istemeyen seküler seçmene bazı projelerle göz kırpan bir adaydı. Tütüncü’ye kıyasla kırsal desteği yüksekti ancak bir seçim yenilgisi vardı.

SEÇMENE HİTAP EDECEK Mİ?

Parti tercihini, Kepez’de girdiği üç yerel seçimi kazanan, bölgedeki evleri kapı kapı gezmesiyle bilinen, 44 yaşındaki Hakan Tütüncü’den yana kullandı ve Tütüncü seçim yarışına hızlı başladı. Yine kapılar çalınıyor, kurum ve kuruluşlar ziyaret ediliyor, gün boyu kenti dolaşan seçim otobüslerinde, ‘Ölürüm Türkiyem’ çalıyor. Ancak Kepez’deki yenilmezlik formülü Büyükşehir’de tutacak mı, AK Parti’nin tabanından gelip Gençlik Kolları Genel Başkanlığı ve ilçe belediye başkanlığı yapan genç başkan, Antalya seçmenine hitap edecek mi, bunu sandık sonuçları gösterecek.

SEKÜLERLER RAHATSIZ

CHP ise bu seçimde 50 yıllık zinciri kırıp, Antalya seçmenini değişim arzusundan uzaklaştırmayı deneyecek. Partide bu kaygı yüzünden aday belirleme sürecinde sık sık krizler yaşandı. Büyükşehir’e adaylık ihtimali, mevcut başkan Muhittin Böcek ve Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal arasında gidip geldi. Seküler cephenin politik oy kullanan seçmeni büyük ölçüde, Muhittin Böcek’in politikalarının kendilerini yansıtmadığı kanısındaydı ve CHP’nin adaylık açıklamasından sonra bu cephede bir memnuniyetsizlik oluştu.

CHP adayı, mevcut başkan Muhittin Böcek
‘TOROSLARIN EVLADI’ SLOGANI TUTTU

Kırsaldaki seçmen ise Muhittin Böcek’e Ümit Uysal’a kıyasla daha aşina olduğundan Böcek’in adaylığına sıcak baktı. ‘Toroslar’ın evladı’ sloganıyla köyleri gezen Böcek, kırsala dönük politikasında başarılı olmuş görünüyor. Yani mevcut tablo, CHP’nin bu seçimde Antalya stratejisini belirlerken, ‘Seküler seçmen mi, kırsal mı?’ ikileminde kalıp, son tahlilde ‘kırsal’ dediği anlaşılıyor. Bu sebeple partinin Antalya’da laik ve demokratik Türkiye arzusunu diğer kıstasların önünde tutan seçmen profilinin oy kullanma oranının düşebileceği konuşuluyor.

Önceki seçimlerde hem Millet İttifakı’nın hem de Antalya’da yaşayan Kürt seçmenin çoğunluğunun desteğini alarak seçilen Böcek’in, bu yeni senaryoda aynı desteği alması zor görünüyor. Muhittin Böcek, İYİ Parti’nin ve DEM Parti’nin kendi adaylarıyla seçime girme kararı aldığı, Millet İttifakı’nın ise sürdürülemediği bu süreçte öncekine kıyasla daha zorlu bir seçim yarışına girmeye hazırlanıyor.

DEM Parti adayı Kemal Bülbül
DEM PARTİ BU KEZ ADAY ÇIKARDI

2019 yerel seçimlerinde birçok büyükşehirde oy tercihlerini ağırlıklı olarak Millet İttifakı adaylarından yana kullanan Kürt seçmenin, bu kez ne yapacağı merak ediliyor. CHP ile yaptıkları yüz yüze görüşmelerde Muhittin Böcek ve diğer birkaç adaya karşı olduklarını ileten DEM Parti yönetimi, CHP’den beklediği reaksiyonu alamadı. Yerel seçimlerde kendi adaylarını çıkarma kararı alan DEM Parti, önceki dönem Antalya Milletvekili Kemal Bülbül’ün partinin Antalya Büyükşehir adayı olduğunu duyurdu.

İYİ Parti adayı Dr. Nesrin Ünal
İYİ PARTİ VE TKP’DEN KADIN ADAYLAR

İYİ Parti ve TKP ise Antalya’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine kadın adaylarla girme kararı alan iki parti oldu. İYİ Parti, 21. dönem MHP Antalya Milletvekili olan, 2002 yılında MHP’den istifa eden ve kuruluşundan itibaren İYİ Parti saflarında yer alan doktor Nesrin Ünal’la Büyükşehir yarışına girmeye hazırlanıyor. TKP ise 1990 doğumlu turizm rehberi Nazlı Ece Mutlu’nun partinin Antalya Büyükşehir adayı olduğunu duyurdu. 31 Mart yerel seçimleri öncesi Antalya’da gözler TİP’e çevrildi. Kentin 7 ilçesinde aday çıkaran partinin Büyükşehir ile ilgili kararının ne olacağı merak ediliyor.

TKP adayı Nazlı Ece Mutlu