Antalya'da korsan taksilere ve skuter şirketlerine karşı sarı eylem

Antalya’da ‘Korsan Taksi’, ‘Sarı İnci’ gibi uygulamalar üzerinden korsan taşımacılık yapanlara ve Martı’nın ‘Tek Araçla Gidelim’ uygulamasına karşı dava açan taksiciler, konvoy oluşturup eylem yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Antalya'da 3 bin taksici, korsan taksicileri protesto için Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası önünde konvoy düzenledi. 'Korsana hayır' sloganı atan taksi esnafına, Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan, Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Nurettin Şengün, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere de destek verdi.

SKUTER ŞİRKETLERİNE VE KORSAN TAKSİLERE PROTESTO

Geçtiğimiz günlerde önce ‘Antalya Korsan Taksi’, ‘Antalya Sarı İnci’ uygulamalarına ardından da ‘Martı TAG Tek Araçla Gidelim’ uygulamasına erişim engeli getirilmesi için taksiciler adına dava açan Mehmet Ali Alkan, eylemde yaptığı konuşmada, bu uygulamaların 'korsan taşımacılık' kapsamında değerlendirilmesini ve denetimlerle önlenmesini istedi. Alkan, şöyle konuştu: “Biz geçmişten bugüne korsan taşımacılık ile mücadele ederken bazı firmalar Martı-Tag, Binbin, Sarı İnci gibi uygulamalar üzerinden yasaları arkadan dolaşarak korsan taşımacılık yapmaktadır. Bizler korsanın her türlüsüne karşıyız. Korsanın bir kolu esnafımızın ekmeğine göz dikerken, diğer kolu trafiğin içerisinde vatandaşlarımızın can güvenliğini tehdit etmektedir. Trafik güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Kentimizi korsandan ve görüntü kirliliğinden kurtarmak bizlerin sorumluluğundadır.”

‘EMNİYETTEN VE MAHKEMEDEN OLUMLU YANIT ALAMADIK’

Konuyla ilgili Antalya Emniyet Müdürlüğü’ne yaptıkları başvuruya olumsuz yanıt aldıklarını, Antalya 3.Sulh Ceza Hakimliği’ne açtıkları ilk davada mahkemenin erişim engeli talebini reddettiğini belirten Alkan, mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Alkan, “İl Emniyet Müdürlüğü’müze yazdığımız yazıya 23 Ocak’ta verilen cevapta korsan taksiciliğin cezai şartları adli olmayıp, idari yaptırımları bulunduğundan bu konuyla ilgili herhangi bir işlem yapılamadığı bildirilmiştir. Bunun üzerine Antalya 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne yapmış olduğumuz korsan sitelerine erişim engeli getirilmesi başvurumuza 4 Nisan tarihli kararla ret cevabı verilmiştir. 06 Aralık’ta Antalya Valimiz Hulusi Şahin, Antalya trafiği ve korsan taşımacılıkla ilgili denetim ve yaptırımların sıkılaştırılması konusunda talimat vermiştir. İlgili bakanlıklarımıza, Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne ve tüm Antalya milletvekillerimize yasa tasarısı verilmesi ve düzenleme yapılması isteğimizi resmi başvurularımızla yapmış bulunmaktayız” dedi.

İZMİR’DE MAHKEME ‘HATIR TAŞIMACILIĞI DEĞİL’ DEDİ

Alkan, İzmir’de Martı TAG uygulaması ile ilgili bir mahkeme kararının emsal olmasını istedi: “Cumartesi günü aldığımız haber üzerine; İzmir 6'ncı İdare Mahkemesi, 'Martı TAG' uygulaması üzerinden yolcu taşımacılığı yapılmasının, korsan taşımacılık faaliyeti olduğuna karar vermiştir. Martı Tag uygulamasında hatır taşımacılığı yapıldığı söylenilerek savunma yapılmaktadır. Kanunumuza göre hatır taşımacılığına en iyi örnek otostop örneğidir. Ancak uygulama kullanıldığı zaman yolcu tarafından para ödendiği için mahkeme burada bir hatır taşımacılığı olmadığına kanaat getiriyor. Yolcunun taşıma sözleşmesi olması ve ücretin belirlenebilir olması ücret verildiğine dair bir kanıt niteliği taşıdığından ilgili mahkeme bu taşıma işlemini ticari faaliyet olduğuna karar vermiştir.”

'EKMEĞİMİZİ ALANLARA TEPKİMİZİ KOYARIZ'

AESOB Başkanı Adlıhan Dere de "Şehrimizde T plakalı 3 binin üzerinde taksimiz var. Hepsi bu şehre hizmet etmek için çalışıyor. Bu şehre hizmet ederken de ekmeğimizi elimizden hukuksuz yollardan alan, bizim şu anda burada toplanmamıza sebep olan korsan taşımacılık faaliyetinin sona ermesini istiyoruz. Ekmeğimizi elimizden almaya gelenlere tepkimizi en sert şekilde koyarız" diye konuştu.

BELEDİYE VE UKOME DE YETKİ KULLANACAK

Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı ve eski Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Nurettin Şengün ise korsan taksiler ve taşımacılıkla ilgili kesintisiz denetimler yapacaklarını ve taksici esnafını ezdirmeyeceklerini söyledi. Şengün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birçok korsan aracın varlığını daha önce emniyette çalıştığımızda da görüyorduk. Bu konuda 25 yıl denetim yaptık. Bundan sonra korsanla mücadele bugüne kadar olduğu gibi yürütülmeyecek. Var olan tüm kolluk kuvvetlerimizin noktalarında, kesintisiz denetimler yapılacak. Bu konuyla ilgili birçok ilimizde esnafımız, odalarımız mahkemelere gidiyor. Sadece mahkemelerde hak aranmayacak. Bu konuda kanunun yetki verdiği Antalya Büyükşehir Belediyesi ve UKOME de yetkilerini kullanacak."

TAKSİCİ EYLEMİNDE GAZETECİLERE ENGEL

Eylem sırasında caddeye barikat koyan polis ekipleri, taksicilerin basın açıklaması yaptığı yere gazetecilerin geçişine izin vermedi. Gazeteciler, basın kartlarını göstermelerine rağmen eylemin yapıldığı alana gitmelerine engelleyen polis ekipleri, “Habere erişimimizi engellemek kanunen suçtur” diyerek tepki gösterdi. Olayının Antalya Emniyet Müdürlüğü’ne bildirilmesi üzerine basın mensuplarının alana geçişinin önündeki engel kaldırıldı.