Antalya'da Feminist Gece Yürüyüşü: Öldüren düzeninizi yıkıyoruz

Antalya’da Feminist Gece Yürüyüşü'ne yüzlerce kadın katıldı. Hadrian Kapısı’nda polis ablukasında yapılan eylemde, ‘Güvensiz evlere hayır’, ‘Erkek şiddetine hayır' sloganları yükseldi.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Antalya’da günün ilk ışıklarından gece saatlerine kadar protesto yürüyüşleri, basın açıklamaları ve farklı etkinlikler yapıldı. Polis bariyerleri arasında önce Cumhuriyet Meydanı ve Kalekapısı’nda bir araya gelen yüzlerce kadının sloganlarında yalnız toplumsal cinsiyet eşitliğine yapılan saldırılar değil, depremlerde on binlerce can kaybına neden olan ihmaller de vardı.

Yüzlerce kadın kent merkezindeki Kazım Özalp Caddesi’nden Kalekapısı’ndaki Attalos Meydanı’na yürüdü. 

CEZAEVLERİNDEKİ KADINLARA KART

Hapishanelerdeki kadınlara kart gönderen Antalya Halkevleri üyeleri, “Erkek devlet şiddetine karşı yalnız değil, birlikte güçlüyüz. Tutsak kadınlara özgürlük” diyerek cezaevlerindeki uygulamaları protesto etti. Kentin sokaklarında eylem yapan kadınlardan, “Hayatlarımız değil, patriyarka yıkılsın”, “Feminist isyandayız”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Erkek şiddetine hayır”, “Yaşasın feminist isyan”, “Güvensiz evlere hayır”, “Öfkemizle, isyanımızla, kadın dayanışmasını örüyor, öldüren düzeninizi yıkıyoruz” sloganları yükseldi.

FEMİNİST KOLEKTİF: DEVLET YOKTU BİZ VARDIK

Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve nefret cinayetlerini protesto eden Antalya Feminist Kolektif’in Kaleiçi’nin girişindeki Hadrian Kapısı’nda saat 19.00’da başlayan ‘8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ programı, gece geç saatlere kadar devam etti. Hadrian Kapısı’nda toplanan kalabalığın basın açıklaması ve protestoları sırasında tarihi alanda çok sayıda polis aracı bekletildi. Polis bariyerleri arasında eylem yapan kadınlar, depremden önceki ihmaller zincirine ve depremin ardından yaşanan kaosa tepki gösterdi. Depremzedelerin çadırsız, susuz, yoklukla ve soğukla mücadele ettiklerini söyleyen kadınlar, "Devlet yoktu biz vardık" diye slogan attı.

BARO: YAS TUTARKEN TACİZ HABERLERİ GELİYOR

Feminist Gece Yürüyüşü’ne, Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu üyeleri de katıldı. Eylem sırasında basın açıklaması yapan kurul üyesi Zeliha Şengöz, “8 Mart’a 1 ay kala bu coğrafyanın gördüğü en büyük felaket ve beceriksizlikle karşı karşıya kaldık. İsyanımız da büyük öfkemiz de. Hesabını sormadan bırakmayacağız. Bizler yaralarımızı sarmaya çalışıp yasımızı tutarken, deprem bölgesinden taciz haberleri de gelmeye başladı. Enkazdan kurtarılan kadınları ve çocukları taciz eden suçluların haberiyle bir kez daha sarsıldık. Bunlar yetmezmiş gibi enkazdan çıkarılan binden fazla çocuk tarikat yurtlarına teslim edildi. Depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen hala onlarca çocuk refakatsiz ve akıbetleri belli değil” dedi.

‘ŞİDDET VE İSTİSMARDA RAKAMLAR GERÇEK DEĞİL’

Şiddet ve istismar konusunda resmi rakamların gerçeği yansıtmadığına da değinen Şengöz, şunları söyledi: “Erkekler 2022’de en az; 327 kadını ve 39 çocuğu öldürdü, 238 çocuğu istismar etti. Devlet için rakamdan ibaret olan bu veriler bizim mücadele sebebimizdir. Anayasayı evrensel insan hakları ilkelerinden uzaklaştırarak, eşitlik ve laiklik ilkesini yok sayanlar, kadınların ve çocukların nafakasına el uzatanlar, istismarı affedenler, kadın ve trans cinayetlerini görmezden gelenler, LGBTİQ+ bireyleri hedef gösterenler yasalar önünde hesap verene kadar da mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Geçen sene de buradaydık gelecek sene de burada olacağız. Bir kişiyi bile geride bırakmayacağız. Yaşasın feminist mücadelemiz.”