İzmir'de Feminist Gece Yürüyüşü: 'Hükümet istifa'

İzmir'de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü'nde bir araya gelen kadınlar; şiddeti, kadın ve nefret cinayetleri ile depremin ardından yaşanan süreci "Hükümet istifa" sloganlarıyla protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla "Feminist Gece Yürüyüşü" düzenledi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir araya gelen yüzlerce kadın, "Kader değil patriyarkal kapitalizm yaşasın feminist isyan" yazılı pankart ile yürüyüşe geçti.

"Devlet yoktu biz vardık", "Gece korkarsan bu kenti ateşe veririz", "Öfkemizden, birbirimizden, kentlerimizden vazgeçmiyoruz" yazılı dövizler ile katledilen Nagihan Akarsel ve Deniz Poyraz'ın fotoğrafları taşınan yürüyüşe HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da katıldı.

Yürüyüşte sık sık "Hükümet istifa", "Jin, jiyan, azadi" (Kadın, yaşam, özgürlük), "AKP elini bedenimden çek" ve "Tayyip kaç kaç Kadınlar geliyor" sloganları atıldı.

'İSYAN VE ÖFKEYLE GECEYİ AYDINLATIYORUZ'

Kadınlar, yürüyüşün ardından Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde, depremde yaşamını yitirenler anısına mumlar yaktı. Kadınlar yaptıkları açıklamada, 6 Şubat’ta merkez üssü Maraş olan, 11 ilde ve Suriye’de büyük yıkıma neden olan depremin ardından üzgün ve öfkeli olduklarını söylediler.

"8 Mart 1857 yılında New York’tan yükselen alevlerin, İran’da başörtüsünü yakan kadınların isyanı, 'Ses var devlet yok' diyen halkların öfkesiyle 8 Mart’ta geceyi aydınlatıyoruz" diyen kadınlar, "inşaat sermayesine terk edilen kentlerin yarattığı enkazın altında kalan devlete, homofobiye-transfobiye, kadın cinayetlerine karşı kadınların, LGBTİQ+’ların, lubunyaların öfkesi ve isyanı ile alanlarda olduklarını" belirtti.

'AK PARTİ YAŞANAN HER ŞİDDETİN SORUMLUSU'

"Bizler patriyarkaya karşı birbirimizin suç ortağıyız" diyen kadınlar, Türkiye'de yaşanan cinsel istismar, nefret mitingleri, artan yoksulluk ve barınma krizi, savaş politikaları ve yaşanan birçok hak ihlaline değindi.

"AK Parti'nin yaşanan her şiddetin sorumlusu olduğunu" söyleyen kadınlar, "Hayatımızdaki tek adamları gönderecek, eşit, özgür bir dünyayı kuracağız. Feminist bir dünya kurmadan bitmeyecek isyanımızla Feminist Gece Yürüyüşü'nden bir kez daha söylüyoruz. Kadınlar, LGBTİQ+'lar, lubunyalar olarak kırıntıları değil, hayatın hepsini istiyoruz. Kadın-LGBTİQ+-çocuk düşmanlarına, fetvalar ile hayatımızı yönetmeye çalışanlara, haklarımıza saldıranlara, İstanbul Sözleşmesi'ni feshedenlere, failleri aklayanlara, cezasızlık ile ödüllendirenlere, bizi enkaz altında bırakanlara oy yok. Yıkıntılar arasından birbirimize uzattığımız dayanışmayla, erkek-devlet şiddetinin karşısında birleşen ellerimizle, öfkemiz-isyanımız-yasımız-neşemiz-mücadelemizle hükümet istifa" ifadelerini kullandı.

'DEPREM BÖLGESİNDEKİ KADINLARIN ACİL İHTİYAÇLARI BİR AN ÖNCE KARŞILANMALI'

Son olarak deprem bölgesindeki kadınların ihtiyaçlarına dikkat çeken kadınlar, taleplerini şöyle sıraladı:

- Bölgede gebe kadın sayısı 214 bin. Doğumların sağlıklı gerçekleşmesi, anne ve bebek sağlığı için acil önlem alın.

- Kadınlar ciddi bakım emeği yükü altında. Bölgeye acil çamaşırhane, mobil kreş gönderin.

- Bölgede her ay 68 milyon pede ihtiyaç var. Düzenli olarak bölgeye ped tedariğini sağlayın.

- Kadınlar ciddi şiddet riski ile karşı karşıya. Bölgede şiddeti önleme, şiddete uğradıklarında başvurabilecekleri merkezler kurun.

- Bölgeye acil çadır-konteyner gönderin barınma sorununa acil çözüm bulun. 

1 KADIN GÖZALTINA ALINDI

Feminist Gece Yürüyüşü sonrasında ise polis "Katil Erdoğan" yazılı döviz taşıması nedeniyle 1 kadını gözaltına almak istedi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde kadını ablukaya alan polisler, etrafta toplanan kadınlara da biber gazı sıktı ve 1 kadın gözaltına alındı.