Antalya depremzedeler için seferber oldu

Antalya’da yerel yönetimler, STK’ler, meslek odaları ve eğitim kurumları, 10 kenti vuran depremlerden sonra bölgeden tahliye edilen depremzedeleri şehirde ağırlamak için kenetlendi.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - 6 Şubat sabahı ve öğleden sonra yaşanan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından, Güneydoğu ve Akdeniz’de 10 kenti kapsayan afet bölgelerinde yaraları sarmak için harekete geçildi.

Antalya’da hem afet bölgesine yardım götürmek hem de depremzedeleri kentte ağırlamak için büyük bir seferberlik oluşturuldu.

Toplanan malzemeler, ayrıştırılarak kolilere yerleştiriliyor. 

KAYITTAN SONRA OTELLERE YERLEŞTİRİLİYOR

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından Antalya’da 9 bin 450 otel odası depremzedeler için hazırlandı. Kente afet bölgelerinden ilk gelenler, ağırlıklı olarak Kundu, Manavgat, Side gibi turizm bölgelerinde bulunan tesislere yerleştirildi. Afet bölgelerinden barınma koşulları tesis edilerek Antalya’ya getirilen depremzedelerin önce şehir merkezindeki Dokuma mevkiinde bulunan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) kayıt işlemleri yapılıyor. Nüfus bilgileriyle kayıt altına alındıktan sonra afetzedeler, kendileri için belirlenen otellere yerleştiriliyor. Şehir merkezinde ve ilçelerde bulunan bazı otel ve pansiyonlar tarafından da deprem bölgesinden gelenlerin ücretsiz konaklamaları için davet metinleri yayımlanıyor.

ÇOCUKLAR OYUNCAKLARINI GÖNDERİYOR

Afetzedelerin giyecek ihtiyaçları için de Muratpaşa Belediyesi tarafından Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi’nde (ASSİM) ücretsiz bir mağaza oluşturuldu. Otel yöneticileri, tesislerinde konaklayan depremzedeler için belirledikleri ihtiyaç listeleri doğrultusunda ASSİM’e yönlendirdikleri personeller aracılığıyla yeterli sayıda yetişkin ve çocuk giyim malzemelerini alıyor. Mağazaya gitmek isteyen depremzedelerin de ulaşımı sağlanıyor. Depremzedelerin bulunduğu Kundu turizm bölgesine yakın mesafedeki Çağlayan Mahallesi’ne bir ücretsiz mağaza daha kurmayı planlayan Muratpaşa Belediyesi, ikinci şube için Çağlayan Spor Salonu’nu hazırlıyor. Antalya Gazeteciler Cemiyeti de kente getirilen depremzede çocukların ihtiyaçlarını temin etmek ve onlara moral olacak etkinlikler düzenlemek üzere ‘Kardeş Bağı’ kampanyası başlattı. Depremi yaşayan akranlarına oyuncaklarını gönderen çocuklar, onlara mektuplar yazıp resimler çiziyor.

Antalya'ya gelen depremzedeler, ücretsiz mağazalardan kıyafet ihtiyacını karşılayabiliyor. 

YARDIM İÇİN UZUN KUYRUKLAR OLUŞUYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin yardım tırları, gönüllü ekipler tarafından her saat başı ihtiyaç malzemeleriyle doldurularak yola çıkıyor. Belediyelerin tedarik ettiği eşyaların ve gönüllülerden gelen malzemelerin ayrıştırılarak yüklendiği tırlar, çadır, gıda, giysi, battaniye, tıbbi malzemeler ve arama kurtarmada kullanılan aletler olmak üzere gruplara ayrılarak farklı tırlarla afet bölgesine gönderiliyor. Antalya’nın merkez belediyeleri, tırları koordineli olarak şehir paylaşımı yaparak gönderiyor. Büyükşehir Belediyesi’nin tırları Hatay’a doğru yola çıkarken, Konyaaltı Belediyesi’nin tırları Maraş’a gidiyor. Muratpaşa belediyesi ağırlıklı olarak Muratpaşa ve Kepez belediyelerinin tırları da bölünerek depremi yaşayan farklı şehirlere gönderiliyor. Belediyelerin başlattıkları bu kampanyalara destek olmak isteyen gönüllüler, yardımların toplandığı noktalarda uzun kuyruklar oluşturuyor.

İŞ DÜNYASI ÖRGÜTLERİ YARDIM YARIŞINDA

Antalya Organize Sanayi Bölgesi koordinasyonunda Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Ticaret Borsası ve ilçelerdeki odaların iş birliği ile tırlara yüklenen kırıcı ve dilici aletler, jeneratörler, projektörler, ilk yardım çantaları ve gıda malzemeleri bölgeye ulaştı. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği de afet bölgesine iş makinesi, operatör ve lojistik desteğinde bulundu. Birliğin tıbbi malzeme, seyyar tuvalet, powerbank ve su yüklü tırları da bölgeye ulaştı ve dağıtım yapıldı. Kentte yardım malzemeleri ile gönderilen uçaklar, Antalya’ya afet bölgesinden depremzedeleri alarak dönüyor.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ UZMAN EKİPLER GÖNDERDİ

Bahar yarıyılı eğitim öğretim döneminin yeni bir karara kadar ertelendiği Akdeniz Üniversitesi’nden afet bölgesine, felaketin ilk gününde yangın afet ve müdahale ekipleri gönderildi. Ekipler, çok sayıda depremzedeyi enkaz altından kurtardı. Başlatılan kampanyada toplanan yarım malzemeleri her gün tırlarla bölgeye gönderilirken, üniversitenin sosyal tesisleri de depremden sağ kurtulanlara açıldı. Çok sayıda üniversite öğrencisi gerek Antalya’da yardım malzemelerinin paketlenip tırlara yüklenmesinde gerekse afet bölgesindeki lojistik çalışmalarda görev aldı. Siyasi partileri, çevre dernekleri ve meslek odaları da düzenledikleri kampanyalarla bölgedeki ihtiyaçları tespit edip gönderiyor.

MİLLİ EĞİTİM’İN MUTFAK TIRLARI YOLA ÇIKTI

Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Falez Meslek ve Teknik Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan ve bu sabah yola çıkan iki mutfak tırı, akşam saatlerinde Hatay’a ulaşacak. Hatay’da ihtiyaç olan iki bölgeye kurulacak olan mutfaklarda sabah, öğle ve akşam saatlerinde aşçılık bölümü öğretmenleri yemek dağıtımı yapacak.