Annie Ernaux: Asıl kaygım dünyayı, toplumu kolektif olarak anlatmak

42. İstanbul Film Festivali kapsamında Türkiye'ye gelen Fransız yazar Annie Ernaux, "Asıl kaygım dünyayı, toplumu kolektif olarak anlatmak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 42. İstanbul Film Festivali, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Fransız yazar ve yönetmen Annie Ernaux’yu ağırladı.

Nobel ödüllü yazar Annie Ernaux kendi yazdığı, oğlu David Ernaux-Briot ile birlikte yönettiği Super-8 Yılları adlı belgesel filmin gösterimi için festivalin konuğu olarak İstanbul’a geldi.

Aralarında Babamın Yeri, Bir Kadın, The Possession, Seneler ve Kürtaj’ın da bulunduğu yirmiye yakın kurmaca ve anı kitabının yazarı olan Annie Ernaux, birçokları tarafından Fransa’nın en önemli edebi sesi olarak kabul ediliyor.

Festival kapsamında basın mensuplarıyla buluşan Ernaux, kişisel olandan toplumsal olana uzanan, sınıfsal çatışmayı bazen bir anne, bazen işçi bir baba üzerinden anlatan metinlerinde politik tavırla edebi estetiği buluşturmaya dair şunları söyledi:

"Benim asıl kaygım, yazma endişem, toplumsal duyguları ele almaktı. Oradan yola çıkarak kelimeleri seçiyorum. Bu hisleri edebi eserlerimde ele alıyorum. Türkçeye henüz çevrilmemiş La Honte (Utanç) isminde bir kitabım var. Bu eserdeki kaygım da toplumdaki hisleri, dünyayı ve toplumu kolektif olarak anlatmaktı."