Ankara'daki Yemeksepeti işçilerinden destek çağrısı: Hakkımız gasp ediliyor

Sendikalı oldukları için iş kolları değişen, hakları verilmeyen Yemeksepeti işçileri, haklarını alana kadar mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Nakliyat-İş Sendikası üyesi Yemeksepeti işçilerinin yüzde 11’lik zam teklifine karşı eylemleri devam ediyor. Ankara'da iş bırakan Yemeksepeti işçileri, sendikaya üye oldukları için iş kollarının değiştiğini ifade etti.

Yemeksepeti’nde 2 yıldır kurye olarak çalışan Eray Gültekin, 2022 yılı öncesinde maaş düzeylerinin asgari ücretin üzerinde olduğunu belirtti. Ülkedeki ekonomik krizle her şeyin pahalılaştığını dile getiren Gültekin,“Geçindirmemiz gereken ailemiz var. Şu anda belirlenen 4 bin 225 TL’yle geçinemeyiz. Canımız 2 teker üstünde. İş yükümüz çok ağır. Yazın sıcakta, kışın karda mesleğimizi yapmaya çalışıyoruz. İnsanlara biz hizmet sağlıyoruz” dedi.

'BİZE DESTEK VERİN'

Kontak kapatma eylemlerini sürdüreceklerini dile getiren Gültekin,“Beklentimiz 5 bin 500 TL net maaş, yan haklarımız ve primlerimizi istiyoruz. Bunun altında çalışma, evimizi geçindirme, çoluğumuza çocuğumuza bakma şansımız yok. Tüm topluma sesleniyoruz; bize destek verin, sesimizi duyun” diye konuştu.

'KOŞULLARIMIZ KÖTÜ, MOBBİNG UYGULANIYOR'

DİSK’e bağlı Nakliyat İş’e üye oldukları için bir gecede binlerce arkadaşlarının iş kollarının “büro işi” olarak değiştirildiğini söyleyen Ferhat Uyar, “Çalışma koşullarımız kötü, mobbing uygulanıyor. Esnaf kurye sistemi olduğundan beri hak talep edemiyoruz, zam alamıyoruz. Bizi devre dışı bıraktılar. Sendikalı olmak en doğal hakkımız. Bu mücadele devam edecek. İstanbul’a kadar gideceğiz” ifadelerini kullandı.

‘DEVLETE ÇALIŞIYORUZ, BİZE ZAM GELMEDİ’

Yemeksepeti’nde kurye olarak çalışan Yurdalan Türker de, “Paket sisteminde aldığımız paralarda devlet bizden vergi alıyor. En son aldığım aylıkta 48 saat mesaim var. Attığım 700 pakette 3 bin 900 TL aldım. Maaş bordroma bakıyorum 3 bin 200 TL gelir vergisi var. Devlete çalışıyoruz, bize hiçbir şekilde zam gelmedi” dedi.

Türker devamında şunları ekledi: “Bir hafta içinde iş kolu değiştirdi. İşe girerken depoda kurye olarak çalışmaya başladık, şu an da biz depoda çalışmıyoruz. Bakkalların önünde bir çırak gibiyiz. Sözleşmeye aykırı bir şekilde çalıştırılıyoruz. Pandemi süresince 3 defa covid oldum. Bu sefer de yüzde 50 olan prim hakkım gitti. Hakkımız gasp ediliyor. Mücadelemize devam edeceğiz.”

'SEFALET ÜCRETİNİ KABUL ETMİYORUZ'

Yemeksepeti işçileriyle örgütlendiklerini ifade eden Nakliyat-İş Sendikası Ankara Temsilcisi Bayram Karkın ise şunları kaydetti: “2 bine yakın işçi sendikamıza üye olmuştu. Ancak iş veren hileli bir şekilde işçilerin iş kollarını değiştirdi, işçileri büro iş koluna gönderdi. Buna karşı hukuki mücadelemiz de devam ediyor. İşçilerin bir önceki maaşları asgari ücretin üzerinde bir düzeydeydi ama şimdi asgari ücret seviyesine çekilmiş oldu. Zam söz konusu değil, yasal zorunluluk seviyesine çıkarılmış oldu. Sendikamız bu sefalet ücretini kabul etmiyor. Sonuç alana kadar bu eylemi devam ettireceğiz.” (MA)